1. Üniversite Tercih Merkezi Rehberlik Buluşmaları Gerçekleşti

1. Üniversite Tercih Merkezi Rehberlik Buluşmaları Gerçekleşti

Üniversite sınavına giren öğrencilerin üçte birinin yanlış tercih yaptığı belirtildi.İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM)’nün tercih destek platformu olan Üniversite Tercih Merkezi, Temmuz 2015’te...

Üniversite sınavına giren öğrencilerin üçte birinin yanlış tercih yaptığı belirtildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM)’nün tercih destek platformu olan Üniversite Tercih Merkezi, Temmuz 2015’te gerçekleşecek tercih dönemi öncesinde İstanbul’daki resmi ve özel liselerde görevli rehber öğretmenler ile 12. sınıflardan sorumlu müdür yardımcılarını bir araya getirdi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Müdür Yardımcısı Serkan Gür ve Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Tekiroğlu’nun da katıldığı etkinlikte, Milli Eğitim Müdürlüğü için geliştirilen tercih yazılımları tanıtılırken, yükseköğretim sistemi ve yükseköğretime geçiş sisteminin anahtar göstergeleri detaylı analizleriyle katılımcılar ile paylaşıldı. UTM Direktörü Burak Kılanç’ın geriye dönük istatistiklerle YGS / LYS tercihleri ve yerleştirmeler ile doğruları yanlışları analiz ederek başladığı sunumu, başarılı öğrenciler nereleri neden tercih ediyor analizleri ile devam etti.

“Üniversite Tercih Merkezi İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tercih destek platformu olarak Ocak ayından beri internet ortamında yayında ve gençlere, rehber öğretmenlere, ailelere destek bilgiler sunuyor” diyen UTM Direktörü Burak Kılanç, ülkemizde her sene üniversite sınavına giren öğrencilerin 3’te birinin ya üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu olduğunu söyledi. Bunun da, bu gençlerin bir arayış içinde olduğuna ve zamanında doğru tercih yapmadıklarına işaret ettiğini anlatan Kılanç,

"İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, gençlerin doğru ve bilinçli tercih yapabilmesi için rehber öğretmenlere büyük bir görev düştüğünün bilinciyle Üniversite Tercih Merkezi Rehberlik Buluşmaları 1 etkinliğini düzenledi” dedi.

Çok sayıda rehber öğretmenin katılımıyla etkinliğin gerçekleştiğini dile getiren Kılanç, “Temmuz ayının ilk yarısında 2015 ÖSYS’nin üniversite tercih dönemi yaşanacak. Bu dönem öncesinde öğretmenlerimizi en güncel bilgilerle donatmak ve üniversitetercihmerkezi.com adresinde yer alan tercih destek yazılımlarını onlara öğretmek, onlara bu detayları anlatmak için buradayız” diye konuştu.

Türkiye’de öğrenci ve velilerin başarıları konusunda çalışmaları olan Eğitimci Yazar Süleyman Beledioğlu da, “Tercih psikolojisinde öğrencileri kategorilere ayırdığınızda, bazı öğrenciler çevresini mutlu etmek için tercih yapar, kendisini ikinci plana atar. Bazı öğrenciler sadece kendini mutlu etmek için tercih yapar. İki uçta da sakıncalar var” ifadelerini kullandı. “Akıl dediğimiz olay bir sentezin sonunda çıkan bir ürünü meydana getirir. Eğer siz kendi isteklerinizden bir öğrenci olarak anneniz babanız için vazgeçiyorsanız bu, beraberinde gelecekte öğrencinin mezun olduğu mesleğe uyum sağlayamamasına, uyum sağlayamadığı için başarılı olamamasına, başarılı olamadığı için mutsuz olmasına sebep olur” şeklinde konuştu. Uzmanların dışa dönük ve içe dönük çocuk kategorilerine çok dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Beledioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sizin karşınıza gelen bir öğrenci anne babayı mutlu etme gayreti içindeyse anne babayı oradan uzaklaştırıp çocukla birebir diyalog içerisine girmeniz gerekiyor. Bazı çocuklar piyasa koşullarını dikkate almadan içsel dediğimiz ’Ben bunu istiyorum’ kategorisindeki çocuklardır. Bu iki çocuk ayrımının iyi yapılması gerekir. Tercih psikolojisinin en önemli noktası budur. Bunu seyreden dalgalar vardır. Örneğin çocuğun iyi puan almasına rağmen sınavı seneye bırakma gayreti vardır. Kötü puan almış olmasına rağmen bir yıl sonra yine sınav performansını yapamayacağını düşündüğü için “Neresi olursa giderim” gibi bir refleks içerisine girmesi de tercih psikolojisi kategorisinin içinde önemli sakıncalar yaratan bir durum.”

UTM Direktörü Burak Kılanç tarafından İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür’e eğitim ve öğretime destek ve katkılarından ötürü teşekkür plaketi verildi. Eğitimci Yazar Süleyman Beledioğlu’na da İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız tarafından teşekkür plaketi verildi. Katılımın çok yoğun olduğu etkinlik, İstanbul MEM’e bağlı resmi ve özel liselerde görevli eğitimcilerin soru ve cevaplarıyla sonlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.