'10 milyon kişi görme yeteneğini kaybetti'

'10 milyon kişi görme yeteneğini kaybetti'

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeniz Karademir, dünyada 10 milyon kişinin önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığını belirtti.

7-14 Ocak) Beyaz Baston- Görme Engelliler Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeniz Karademir, “Görme Engelliler Haftası nedeniyle, farkındalık oluşturma ve çözüm amaçlı yürütülen etkinlikler ile göz sağlığının önemi vurgulanmakta, görme engelli kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları aranmaktadır. Beyaz baston, görme engelli için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Her koşulda ona rehberlik eden bir arkadaş gibidir. Baston kullanmadan gezen görme engellilerin düşme, çarpma, yaralanma, sakatlanma gibi kazalarla karşılaşma ihtimali, baston kullananlara göre çok daha yüksektir. Baston kullanmaya küçük yaşlarda başlamanın onu benimseme yönünden çok büyük bir önemi vardır. Kendi başına gezme becerisi kazanan görme engellilerde motor beceriler daha çabuk gelişir. Vücut organları daha sağlıklı olur. Kendine güven duygusu oluşur. Sosyal etkinliklere daha fazla katılır” dedi.

Görme kaybının görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olması olduğuna dikkat çeken Karadeir, “Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı sanılmaktadır. Herkesin belirli aralıklarla ayrıntılı bir göz muayenesi olması gereklidir. Görmede azalma, göz önünde yüzen, uçuşan cisimler, olmayan ışık çakmaları görme, bir perde arkasından bakıyormuş gibi görme hissi, ışıkların çevresinde renkli halkalar görme, gözde ve göz çevresinde ağrı hissi, göz çevresindeki deride ve gözde kızarıklık, göz kapaklarında şişlik ve sulanma, gözlerin birisinin veya ikisinin öne doğru çıkması, fırlaması, göz kayması, şehlalık, çift görme, şeker hastalığı, yüksek kol tansiyonu, damar sertliği hastalığı, böbrek hastalığı veya ailede herhangi bir göz hastalığının olması halinde zaman geçirilmeden göz hekimine başvurunuz” diye konuştu.

Karademir; engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen ve eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.