100. Yıl İçin 160 Mil Yol Geldiler

100. Yıl İçin 160 Mil Yol Geldiler

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümünde “Bizi Unutma / Lest We Forget”sloganı ile yola çıkan Gülhun Güçyetmez Gürbüz ve İlker Gürbüz çifti, İstanbul Yeşilköy’den başlattığı kano (deniz kayağı)...

Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümünde “Bizi Unutma / Lest We Forget”sloganı ile yola çıkan Gülhun Güçyetmez Gürbüz ve İlker Gürbüz çifti, İstanbul Yeşilköy’den başlattığı kano (deniz kayağı) seyahatini bugün Çanakkale’de sona erdirdi.

Çanakkale Ağadere Hastanesi Şehitliği’nde yıllar sonra izine rastladıkları, Gelibolu savaşında yaşamını yitiren büyük dedeleri “Osman Oğlu İbrahim” ve bu savaşta şehit olan 450 bin kişi için bir proje başlatan Gülhun Güçyetmez Gürbüz ve İlker Gürbüz çifti, bugün yaklaşık 160 deniz mili süren kano yolculuğunu Çanakkale’de sonlandırdı. BCU (BritishCanoeUnion) 3 yıldız kayakçı BODEKA ve aynı zamanda Deniz Kayağı Derneği kurucu üyesi olan grafik sanatçısı 49 yaşındaki İlker Gürbüz ile BCU (BritishCanoeUnion) 3 yıldız kayakçı BODEKA, Deniz Kayağı Derneği üyesi olan eşi 40 yaşındaki Gülhun Gürbüz kanoyla yaptıkları 6 günlük yolculuk sırasında manevi değerler kazandıklarını dile getirdiler.

İstanbul Yeşilköy’den başlayan proje hakkında bilgiler veren İlker Gürbüz, eşinin bu yolculukta zorlanmadığını ve kendisine daima eşlik ettiğini belirterek;”Ağadere’de şehit olduğunu öğrendiğimiz dedemiz Osman Oğlu İbrahim ve bu savaşta şehit düşen 450 bin kişi için bir proje gerçekleştirmek istedik. Sonra eşimle birlikte böyle bir kano yolculuğunu planladık. Bizlere yolcuğumuz esnasında bir arkadaşımız daha eşlik etti. 18 Nisan günü başlayan kano yolculuğunu, bugün 24 Nisan’da Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümünden önce tamamladık. Ağadere’ye gittiğimiz zaman temsili bir çelenk bırakarak programımızı sona erdireceğiz. Yolculuğumuzda zorluklar vardı, hava bazen lodos oldu ama biz yolumuzdan vazgeçmeyip planladığımız gibi devam ettik. Asıl mesaj olarak şunu vermek istiyorum, sloganımız “Bizi Unutma” bizde dedemizi unutmadık. Yaşanan bu süreçte, hep insanların Türkiye Cumhuriyeti’ne ışık saçan Çanakkale Savaşı’nın gün be gün unutulduğunu hissediyoruz. Bu bizi çok yaralıyor. Eşim bir kadın olarak, yorulmadan benimle bu yolculuğu sona erdirdi. Günümüzde kadının pasifize edildiğini düşünürsek, o Kurtuluş Savaşı’ndaki kadınlar gibi bir kadının ne kadar güçlü olabileceğini göstermiş oldu. Bizim Çanakkale Savaşı’nı ve orada şehit düşenleri unutmamamız gerekiyor” dedi.

Kano yolculuğu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Gülhun Güçyetmez Gürbüz ise 3 yaşında bir çocuk annesi olduğunu söyleyerek, ”Normalde benden beklenen biraz daha evde oturmam, daha sakin bir yaşam sürebilmem sanırım. Ama ben biliyorumki bu savaşta kadınlarda erkekler kadar büyük rol oynadı. Ve kadınlar çok fazla mücadele verdi. Ben onları temsilen burada olmak istedim.Yol boyunca zorlandığım anlar oldu, fakat kadınlarında dirençli olduğunu göstermek istedim.Çocuğunuz var korkmuyor musunuz diye bana soruyorlar. Bende ona atalarına, büyüklerine verdiğim önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum” dedi. Çanakkale yat limanında kanolarıyla kürek çeken çift, çevredeki vatandaşlar tarafından alkışlarla izlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.