20 Bin Şirkete E-defter Zorunluluğu Geliyor

20 Bin Şirkete E-defter Zorunluluğu Geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre yaklaşık 20 bin şirket e-Defter uygulamasına geçecek. Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner’e göre bu uygulama, maliyet açısından şirketlere büyük avantajlar sağlayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getiriliyor. 20 bine yakın şirketi kapsayacak uygulamayla Türkiye ekonomisine 500 milyon TL’lik tasarruf sağlanması hedefleniyor. 2000 yılından bu yana şirketlere, iş uygulamalarının entegrasyonunu sağlayarak birçok bilişim çözümleri sunduklarını belirten Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner, e-Defter’in, noter tasdiki, kâğıt ve baskı maliyetleri, depolama maliyeti, basım ve denetim sırasında gereken iş gücü gibi çok ciddi maliyet avantajları sağladığını söyledi. Firmalar açısından e-Defter ile üretim ve denetim maliyetlerinin de azalacağını vurgulayan Erkiner, “Sistem büyük ölçekli firma başına aylık yaklaşık 8 bin liraya yakın tasarruf sağlayacak. Sistemi uygulayacak şu an 20 bin firma var. Sistemin oturmasının ve kapsamdaki firma sayısının artmasının ardından, ülke ekonomisine yaklaşık 500 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlayacak” diye konuştu.

e-Defter’in devlet açısından vergi denetimini kolaylaştıracağını söyleyen Erkiner, sistem sayesinde, firmaların süreçlerini daha hızlı yöneteceğini ve kâğıt tüketimini de azaltarak milyonlarca ağacın yok olmasına da engel olunacağını belirtti. Sisteme ortalama 4 haftalık bir geçiş süresi olduğunu aktaran Erkiner şunları söyledi: “e-Deftere geçiş için başvurunun 1 Ocak 2015 tarihine kadar yapılmış olması gerekiyor. Orta ölçekli bir firmada yatırım bir yıl gibi kısa bir sürede büyük ölçekli firmalarda ise bu süreç daha hızlı, 2 ay gibi kısa bir sürede kendini amorti edip kara geçeceğini öngörüyoruz. e-Fatura sürecinde kurumlar arası bir bilgi trafiği yaşanırken, e-Defter ile sadece devlet ve şirketler arasında bir bilgi alışverişi olacak. e-Fatura işlem sayısı açısından çok daha büyük hacimli olmasına karşın, e-Defter’de sadece aylık periyodlarda daha küçük boyutlarda bilgi alışverişi yaşanacaktır. e-Fatura tarafında çözümler yerine şirketler, devlet tarafından sertifikalandırıldı. Buna karşın e-Defter uygulamasında ise devlet, sadece çözümleri sertifikalandırıyor ve şirketler bu çözümleri kullanmaya zorunlu bırakılıyor. Bu durum, uygulamada çok daha stabil bir ortam oluşmasını sağlıyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.