28.’inci Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

28.’inci Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

28.’incisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Anıt Meydanda düzenlenen törenlerle açıldı.Programın açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, kardeşliğin muhafaza edilerek ahiliği herke...

28.’incisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Anıt Meydanda düzenlenen törenlerle açıldı.

Programın açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, kardeşliğin muhafaza edilerek ahiliği herkesin kendi hayatında yaşamasının gerekli olduğunu söyledi.

Bahçeci yaptığı konuşmasında, "Ahilik inşallah bu hafta daha güzel anlatılmaya ve yaşatılmaya çalışılacak. Hafta boyu konser ve panellerle dolu dolu etkinlik programları hazırlandı. Türkiye’nin en önemli değeri ahilik, ahilikle ilgili prensipleri kendi hayatımıza yerleştirmedikçe ahilikten pek de söz etmek ve özünü anlamak mümkün değil, herkesin ahiliği kendi hayatında uygulaması gerekir" dedi.

KARDEŞLİĞİN ADI AHİLİKTİR

Yaptığı açılış konuşmasında kardeşliğin adının ahilik olduğunu ve bu yıl tema olarak işleneceğini ifade eden Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, "Seçimlere gidiyoruz o açıdan bu süreçte kardeşlik hukukunu gözetmek ve kendi hakkımız kadar karşımızdakinin de hakkını muhafaza etmemiz gerekir. Böyle bir hakkın olduğunu bilmek de ahiliği anlamak demek, ahilik insanları rahatsız etmemek, çevreyi kirletmemek, insanların isteklerine karşı duyarlı olmak demek, seçim çalışmaları nedeni ile her yerin bayrak ve flamalarla süslenmesi de insanları rahatsız ediyor. Bunu hangi parti yaparsa yapsın lütfen bu konuda hassasiyet gösterelim. Ahilikten bahsedeceksek birbirimizin hakkına riayet etmemiz gerekir. Bu hassasiyeti hep birlikte gösterelim. Bu iş yarışa dönüşmeden insanların haklarına riayet ederek sonlansın. Kırşehir’in de ahiliği dört elle sarıldığının bilinmesini istiyorum" diye konuştu.

Ahi Külliyesinin tamamlanmasından sonra Kırşehir’in önemli bir ahi başkenti olacağını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, şöyle konuştu: "sevgi ve kardeşlik duygularının bütünleşmesinin adı ahiliktir. Ahiler mutluluk ve huzurlu olmayı hedefler, kalbi Allah sevgisi dolu ahiler kelimelere dökemedikleri kavramları yaptıkları işlere nakşederler. Anadolu her dönem bereketin adı olmuştur. Kargaşanın yaygınlaştığı dönemlerde de ahilik birleştirici unsur olmuştur. Ahi Evren, tüm insanlık için yaşantısını kural haline getirmiştir. Ticaret ve sosyal yaşama dair ecdadımızın oluşturduğu bir gelenektir ahilik, Kırşehir’de yanan ahilik ateşi bu şehirden hayatımızın merkezine konulmalıdır. Ahiliğin her geçen yıl toplum tarafından her yıl daha da büyümesini görüyoruz. Son yıllarda ahilikle ilgili gelişmelerin tamamında yapılan olumlu çalışmaların da etkisi vardır. Yerelde değil uluslar arası boyutlarda da ahilik çalışmaları yapılmaktadır. Külliyenin tamamlanması sonrasında da ahiliğin başkenti olması noktasında Kırşehir önemli bir merkez olacaktır."

AHİLİK MEDENİYETİMİZİN EN BÜYÜK PROJESİDİR

Kutlamaların Kırşehir merkezinden dünyaya hayırlı olması dilekleri ile konuşmasına başlayan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Ahiliğin milletimizin en büyük medeniyet projesi olduğunu anlattı. Şentürk, "Üç kıta da var olmuş gittiği her yere uygarlık ve medeniyet götürmüş bir cihan imparatorluğunun ahiliği ve medeniyet projesini iyi anlatabilmek ve yaşamak gerekir. Anadolu baştan başa vatan ise bu vatanlaşma da en büyük katkı ahiliktir. En büyük kardeşlik projesi ahiliktir. Ahilik kardeşlik hukukudur. İnsanlar panik içerisinde yaşarken birlikte yaşamayı ve paylaşmayı ahilik hayata geçirmiştir. Gönül ve kültür coğrafyamız dışında da ahilik adını dünya ya duyurmuştur." diye söyledi.

Konuşmaların ardından program Ahi Evren için yapılan duanın ardından ahi sokağı açılışı ile devam etti.,

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.