70 yaşında yazmayı öğrendi, 79 yaşında kitap yazdı

70 yaşında yazmayı öğrendi, 79 yaşında kitap yazdı

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un eşi Hülya Kocadon, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Dereköy’de yaşayan Zeynep ve Mustafa Köse çiftinin daveti üzerine çiftin evine konuk oldu.

Eve gelen komşulardan birisi ise Hülya Kocadon’u şaşırttı. 80 yaşındaki Şefika Cebeci, okumayı 25 yaşından sonra, yazmayı ise ancak 70 yaşında gittiği okuma yazma kursunda öğrendiğini, buna rağmen yıllar sonra da olsa bir hayalini gerçekleştirip, kendi hayatını anlattığı kitabını, kendi elleriyle yazarak geçtiğimiz yıl bastırdığını söyledi. “Önceleri deftere yazıyordum, sonra daktilo kullandım, şimdi ise bilgisayarda yazıyorum” diyen Cebeci, Hülya Kocadon’u duygulandırdı. Kocadon, “Bu muhteşem bir şey. Bir okuma-yazma kursu açtığımızda sizi mutlaka arayacağım. Şefika Hanım, siz hem gençlerimize, hem de okuma yazma bilmeyen kadınlarımıza bir ışıksınız, büyük bir örneksiniz” dedi. Kitabı merak ettiğini ve okumak istediğini söyleyen Hülya Kocadon’a karşılık utanarak, “Ama acemi yazısı bu” diyen Şefika Cebeci’nin bu sözünün ardından Hülya Kocadon, “Bu büyük bir başarı öyküsü ve hepimiz için çok önemli çünkü biz geçmişi, öncelikle büyüklerimizden öğrenmeye çalışıyoruz. Yeni nesiller geçmişi, geçmişte yaşananları bilmedikleri için bugünün kıymetini bilmiyorlar. Bodrum Belediyesi olarak da bununla ilgili bir çalışma başlattık. Sözlü Tarih adında bir grubumuz var, Anılarla Bodrum Sohbetleri başlığıyla her ay bir köyde toplanarak o köyün yaşlılarını bir araya getiriyoruz ve onlara eskileri anlattırıp bunları kayıt altına alıyoruz. Sonunda da bu anlatılanlar derlenip bir kitap halini alacak. Yani bizlerin torunları, büyük ninelerinin buralarda nasıl yaşadıklarını, nelere maruz kaldıklarını öğrenecekler. Gençler bunları bilmedikleri için bugüne bakarak dünyayı hep böyle şaşalı zannediyorlar. 30 sene öncenin Bodrum’unu bir hatırlayın, arada ne kadar fark var. Zannediyorlar ki hep böyle yaşadı Bodrum. Bunlar çok değerli, çünkü yok oluyorlar artık. O yüzden kitabınızla çok ilgilendik. Sizi bir gün bu gruba davet edebiliriz, siz de bizimle bir şeyler paylaşabilirsiniz” diye konuştu.

İkinci kitabını çıkaracak

Şefika Cebeci’nin 1932 yılında Kastamonu’da başlayıp İstanbul, Almanya ve Bodrum ile devam eden hayat hikâyesi duygulandırdı. Kocasından çok çeken ve hiçbir destek görmeden çocukları için sürekli çalışıp didinen, her şeye yeten bir anne sembolü olan Şefika Cebeci, azmiyle herkesi hayrete düşürdü. Cebeci şimdi ise ikinci kitabının hazırlığını yaptığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.