AB Kültürel Miras Ödül Töreninde En Prestijli Ödül Diyarbakır’a Verildi

AB Kültürel Miras Ödül Töreninde En Prestijli Ödül Diyarbakır’a Verildi

Diyarbakır’da bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’yle ilgili proje, Norveç’in Oslo kentinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Kültürel Miras ve Europa Nostra 2015 ödül töreninde en prestijli ödüle layık...

Diyarbakır’da bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’yle ilgili proje, Norveç’in Oslo kentinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Kültürel Miras ve Europa Nostra 2015 ödül töreninde en prestijli ödüle layık görüldü.

Norveç’in Oslo kentinde düzenlenen AB Kültürel Miras Ödülü Töreni, Europa Nostra Başkanı Placido Domingo adına Yönetici Başkan Denis de Kergoylay ve Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Tibor Navracsics’in ortak ev sahipliğinde yapıldı. HRH Crown Prince Haakon of Norway törene onur konuğu olarak katıldı. Törene Oslo Belediye Başkanı Fabian Stang ile Norveç Çevre ve İklim Bakanı Tine Sundtoft da katıldı.

Avrupa Kültür Mirasını Koruma yarışmasına 29 ülkeden 263 proje katıldı. 263 projeden 28’i ödüle layık görüldü. Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi projesi, ödüle layık görülen 28 proje arasına girdi. Diyarbakır’dan yarışmaya giren Surp Giragos Kilisesi, bu ödülün yanında, kazanan projelerin arasından jüri tarafından seçilen en büyük 7 ödülden birini de almaya layık görüldü.

Diyarbakır adına büyük önem arz eden prestijli ödülü, Kilise Vakfı Başkanı Vartkes Ergun Ayık, Proje Muellifi Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. F. Meral Halifeoğlu, restorasyon uygulayıcısı Zulfikar Halifeoğlu ve Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Ayık aldı. Surp Giragos restorasyonu ayrıca tüm dünyada internet ortamında yapılan halk oylamasında üçüncü sırayı aldı.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi 17’nci yüzyılda inşa edilmiş, ancak Ermeni cemaatinin çeşitli nedenlerden dolayı kenti terk ederek batı illerine göç etmesinden sonra yer yer yıkılmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kilise Vakfı ve Ermeni cemaatinin desteği ile restore edilen Kilise 2011 yılında ibadete açılmıştı.

Diyarbakır’da bir dönem farklı din ve dilden birçok medeniyetin bir arada yaşadığını anlatan kitaplara konu olan Hançepek Mahallesi’nde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla 2010 yılında restore edildikten sonra 2011 yılında ibadete açılarak, muhteşem görüntüsüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.