ABD uçağında Müslüman yolcuya skandal ayrımcılık

ABD uçağında Müslüman yolcuya skandal ayrımcılık

Amerikan Havayolu şirketi United Airlines’te seyahat eden Müslüman bir yolcunun isteği kapalı kutuda kola , kutuyu silah olarak kullanabileceği gerekçesiyle reddedildi. Seyahat sırasında kutu bira isteyen başka bir yolcunun isteği ise yerine getirildi.

Amerikan Havayolu şirketi United Airlines’in Cuma günü Chicago’dan Washington’a gerçekleştirdiği uçuş sırasında meydana gelen olayda, Tahire Ahmed isimli Müslüman kadın yolcunun, hijyenik nedenlerden dolayı açılmamış kutu kola isteği kabin görevlisi tarafından reddedildi. Tahire Ahmed isimli yolcunun açılmamış kutu kola isteğini silah olarak kullanabileceği gerekçesiyle reddeden aynı kabin görevlisi bir başka yolcunun kutu bira talebini ise yerine getirdi.

OLAYI SOSYAL MEDYAYA TAŞIDI

ABD’nin Illnios eyaletindeki Northwestern Üniversitesi’nde din görevlisi olarak görev yapan ABD vatandaşı Tahire Ahmed, olayı sosyal medya hesabından paylaştı. Ahmed, hostesin kendisine bir isteğinin olup olmadığını sorması üzerine, kendisinin kutu kola istediğini bildirdi. Kendisine açılmış bir kutu kola verilmesi üzerine hijyenik sebeplerle açılmamış bir kutu kola getirmesini rica eden Ahmed, hostesten “Size açılmamış bir kutu kola getiremem. Bu yüzden size kola yok” yanıtı aldığını belirtti. Olay karşısında şaşkın olduğunu ifade eden Tahire Ahmed, kendisinin isteğini reddeden havayolu görevlisinin, hemen yanında oturan bir başka yolcunun açılmamış kutu bira isteğini yerine getirdiğini belirtti. Tahire, bu olay üzerine açılmamış kutu kola isteğinin neden reddedildiğini sorması üzerine, “Uçakta silah olarak kullanabileceğiniz gerekçesiyle açılmamış kutu kola verme yetkisine sahip değiliz” yanıtını aldı.

Hostesin, yanındaki yolcuya kutu birayı açarak, Tahire Ahmed'e “Bunu da açayım silah olarak kullanma” dediği iddia edildi. Uçakta bulunan yolcuların bu olaya müdahale etmelerini beklerken, bir başka yolcunun kendisine “Sen Müslümansın, çeneni kapat” diye bağırdığını söyleyen Tahire Ahmed, “Evet bunu silah olarak kullanabilirsin. O yüzden çeneni kapat” dediğini bildirdi. Uçakta yaşadığı ayrımcılık karşısında kimsenin yardımcı olmadığı kaydeden Ahmed, olay nedeniyle uçakta ağladığını ifade etti.

“TAHİRE İÇİN BİRLEŞİN”

Havayolu şirketi tarafından olayın ardından yapılan açıklamada ise, durumun tamamen yanlış anlaşıldığı ve hostesin Tahire’nin istediğini yerine getirmeye çalıştığı iddia edildi. Tahire ile olayın daha iyi anlaşılabilmesi için konuşulduğu kaydedilen açıklamada, seyahat sırasında yolcuların havayolundan beklenilen hizmetin yerine getirilememesi için kendisinden özür dilendiği belirtildi. Daha sonra ise pilot, Tahire’nin yanına gelerek olanlar için özür diledi ve şikayet formu doldurması konusunda kendisine yardımcı oldu.

United Airlines havayolu şirketi sözcüsü Charles Hobart, Tahire Ahmed ile görüşmek istediklerini belirtti ancak Tahire, kendisine henüz kimsenin ulaşmadığını belirtti. Şirket ayrıca uçuşu gerçekleştiren taşeron firma Shuttle America ile de konuyla ilgili görüştüklerini söyledi.

Tahire Ahmed’in bu olayı sosyal medya aracılığıyla paylaşması üzerine, sosyal medyada #unitedfortahera hashtag’iyle (Tahire için birleşin) United Airlines’ı boykot çağrısı başlatıldı.

Northwestern Üniversitesi’nde din görevlisi olarak çalışan ABD vatandaşı Tahire Ahmed, geçtiğimiz yıl dinlerarası konularla alakalı çalışmaları nedeniyle ABD Başkanı Obama tarafından Beyaz Saray’a davet edilmişti. Tahire, Kuzey Amerika İslam Toplumunun 50. Kongresinde Kur’an-ı Kerim okuyan ilk kadın olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.