Acil Servisler acillik

Acil Servisler acillik

İstatistiklere göre Türkiye'nin, nüfusundan daha fazla acil servise başvuru yapılan nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Sağlıkta Dönüşüm Programının birçok alanda iflas bulguları gösterdiğini bildirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi yılda ortalama 2 düzeyinde olan kişi başı sağlık başvurusunun, tüketime ve niceliğe dayalı yanlış politikalarla yılda ortalama 8’i aştığını ifade eden Aydın, “Muayene süreleri birkaç dakikaya inmiş, fizik muayenelerin yerini pahalı teknolojilere dayalı laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri almıştır. Parası olmayanın da hakkı olması gereken sağlık, sürekli artan katkı-katılım payları nedeniyle giderek ayrıcalık haline getirilmiştir” dedi.

Vatandaşların iflas eden bu sistemde çıkış yolu bulamadığını, çözümü acil servislerde aramakta olduğunu belirten Aydın, acil servislere yılda 90 milyon üstünde hasta başvurusu olduğunu söyledi. Aydın, “Birçok ülkede yıllık acil servis başvuruları toplam nüfusun yarısı bile değilken, Türkiye’de nüfusundan çok daha fazla insan, acil servise akın ettiği bir ülke halini aldık” diye konuştu.

“AYDIN’A DONANIMLI SAĞLIK KURULUŞLARI KAZANDIRILMALI”

Aydın'da 2014 yılında hastaların yüzde 29,5'inin acil servislerde muayene olduğunu bildiren Aydın, “Aydın iline baktığımızda Aydın'da acillerde muayene olan tüm hastaların yarısına yakınının merkezindeki hastanelerde muayene olduğunu görmekteyiz. Aydın merkezindeki bu devlet hastanelerinin fiziki imkanları ve donanımları ise acil sağlık hizmeti vermeye uygun olmayan koşullara sahiptir. Bu durum ise hastaların sağlığı adına ciddi bir tehlike oluşturmakta, sağlık çalışanların iyi ve nitelikli sağlık hizmeti vermesini engelleyen bir durum taşımasına sebep olmaktadır” dedi.

Adnan Menderes Üniversite Hastanesi acil servis bölümünün maddi imkansızlıklar nedeni ile hayati öneme sahip bazı temel ilaçları ve malzemeleri bulundurmakta zorluk çektiğini ifade eden Aydın, sağlık çalışanlarının acil sağlık hizmeti vermesini zorlaştığını hastaların sağlığı için tehlike oluşturduğunu söyledi. Aydın, “Sağlık emekçileri, hekimler bu yükü daha fazla kaldıramazlar. Birçok hastanede acil servis çalışanları iş-can-gelir-gelecek güvencesinden yoksun yoğun çalışma, tükenmişlik sendromları, sürekli artış gösteren şiddet olayları, bilimsellikten uzak sağlık ortamları nedeni ile istifayı düşünme noktasına getirilmiştir” diye konuştu.

Metin Aydın, sağlıklı gelecek için Aydın'a tam donanımlı kalıcı sağlık kuruluşları kazandırılması gerektirdiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.