Adıyaman’da Ahilik Haftası Kutlandı

Adıyaman’da Ahilik Haftası Kutlandı

Adıyaman’da Ahilik Haftası tarihi Tuz Hanı içerisinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.Adıyaman Valiliği önünde Atatürk anıtına çelenk bırakılarak başlanılan etkinlikler tarihi Tuz Hanı’nda devam etti....

Adıyaman’da Ahilik Haftası tarihi Tuz Hanı içerisinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Adıyaman Valiliği önünde Atatürk anıtına çelenk bırakılarak başlanılan etkinlikler tarihi Tuz Hanı’nda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliklerin açış konuşmasını Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay yaparak, ahiliği anlattı.

Ahilerin özelliklerini sıralayan Ziya Duranay, “Günümüzde toplumdaki sosyal problemlerin kaynağı araştırıldığında Ahilik teşkilatının ilkelerinin toplum yaşamında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu daha iyi kavrayabiliriz. Bize düşen de devamı olduğumuz bu teşkilatın ilkelerini yaşayıp, yaşatmaktır. Çalışmanın önemini, ticaret ahlakını, birlik ve beraberliğin güzelliğini bize bırakan Ahi Evran’ı rahmetle anıyor, tüm esnaf ve sanatkar arkadaşlarımın Ahilik Haftasını kutluyorum” dedi.

Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise konuşmasında, “Ahilik bir noktada insanlardaki oto kontrolü sağlayan sistemler olduğu gibi esnaflar arasında da kendi içerisinde kontrolü sağlayan, toplumun bir takım değerlerini ön plana çıkaran ve o değerlere uygun hareket etmeyenleri cezalandıran bir yapıya sahiptir. Yüzyıllardır bu değerleri muhafaza ederek gelmiştir. Bugünde yine aynı konumlarımız devam etmektedir” dedi.

Vali Mahmut Demirtaş ise konuşmasında, “Ahilik teşkilatı 8 asırdır esnaf ve sanatkarlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturulmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de önemli katkılar sağlamıştır. Ahilik kültürünün olmazsa olmazı yüksek ticaret ahlakı ve ilkelerinin günümüz esnaf ve sanatkarları arasında ilham kaynağı olmasıdır. Ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde doğruluk, kardeşlik ve yardımseverlik gibi toplumsal değerlerin esas alınmasıdır. Bu nedenle toplumun temelini oluşturan Ahilik kültürünün muhafazasının sağlanması, canlı tutulması birlik ve beraberliğimizin sürdürülmesi için hayati önem taşımaktadır. Bu teşkilatta bizi biz yapan bütün değerleri içerisinde barındırmaktadır. Ahilik felsefesini herkes örnek almalı ve bu kültüre önem verilmelidir. Gözümüzü, dilimizi, belimizi bağlı tutmak, soframızı açık tutmaktır” dedi.

Açış konuşmalarının ardından Ahilikteki şed kuşatma töreni Adıyaman Üniversitesi öğrencileri tarafından sahnelendi. Vali Demirtaş ve Belediye Başkanı Kutlu, kalafat giyerek yılın ahisi Bakırcı Ustası Mehmet Taşan, ahi adayları Nazim Bakti ve Fahrettin Pektaş’a altın hediye ettiler. Daha sonra halkoyunları ekipleri gösterilerini sundu.

Program sonunda ise geleneksel pilav ikramında bulunuldu.

Adıyaman tarihi Tuz Hanındaki törene Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Jandarma Komutanı Albay İbrahim Koyuer, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, kurum ve kuruluş temsilcileri ve esnaflar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.