ADÜ, En Fazla Tercih Edilen 13'üncü Üniversite Oldu

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) son dört yılda fiziki, öğrenci ve akademik personel kapasitesi bakımından önemli bir ivme yakalandı. ADÜ, en fazla tercih edilen üniversiteler sıralamasında 13. sıraya yükseldi.

ADÜ artık ülkenin büyük üniversiteleri arasında gösteriliyor. ADÜ sadece Aydın merkezde değil, Aydın iline bağlı büyük ilçelerde de fakülte sayısını arttırdı. 2010 yılı ile 2014 yılı rakamları karşılaştırıldığında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. 2010 yılında 23 Bin olan öğrenci sayısı, bugün 43 Bin rakamına ulaştı. Öğretim üyesi sayısı ise 2010 yılında 480 civarındayken, bugün 780’e ulaştı. Öğrencisi olan fakülte sayısı da 6’dan, 12’ye çıktı. Bugün Bakanlar Kurulu’nda imzada bulunan 4 fakülte daha açılmak üzere gün sayıyor. Çok yakın zamanda fakülte sayısı 16 olacak. Bunların içinde Kuşadası Denizcilik Fakültesi, Söke Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Nazilli Güzel Sanatlar ile Aydın İslami Bilimler Fakültesi bulunuyor. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu yaklaşık bir buçuk yıl önce başvurdukları Hukuk Fakültesi’nin de önümüzdeki dönemde gerçekleşmesini arzu ettiklerini söyledi. 154 dönümde kurulması planlanan Teknokent’in kurulum çalışmalarının yapıldığını belirten Birincioğlu, 154 dönüm alan içinde bulunan 8 dönüm şahıs arazisinin kamulaştırma çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Teknokent’in ADÜ’nün sanayi ile işbirliğine öncülük edeceğini belirten Birincioğlu; “Birçok firmanın bu sayede Aydın ekonomisine çok önemli etkiler yapacağını düşünmekteyiz. Şimdiden çok sayıda firma ilgi gösteriyor” dedi. Sadece merkez kampüsteki yatırım büyüklüğünün 60 milyon TL olduğunu belirten ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, “ADÜ’nün merkez kampüs dışında bulunan Davutlar, Kuşadası, Söke, Kuyucak, Köşk, Nazilli’de bulunan yatırımlarıyla da merkez bütçeden ayrı olmak kaydıyla yaklaşık 40 milyon TL’lik yatırımı bulunuyor. Dolayısıyla 4 yıllık süre içinde yapılan yatırım miktarı toplam olarak 100 milyon TL civarındadır” dedi.

“4 YILDA 60’IN ÜZERİNDE YENİ BÖLÜM”

Yapılan yatırımların yeni fakülte ve yüksekokulların oluşması ve gelişmesinde zemin oluşturduğunu belirten Rektör Birincioğlu; “4 yıllık sürede açılan yeni bölüm sayısı 60’ın üzerindedir. Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi, İletişim Fakültesi, Aydın İktisat Fakültesi, Söke İletişim Fakültesi ve Kuşadası’nda yüksekokulken fakülteye dönüşen Turizm ve Otelcilik Fakültesi ile 6 yeni fakülte bu dönemde öğrenci alımına başladı.

“AYDIN İL VE İLÇELERİNE 1 MİLYAR TL EKONOMİK KATKI”

Üniversitenin bütçesinin 2014 itibariyle 180 milyon TL olduğunu belirten ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu; Hastane döner sermaye bütçesinin de 110 milyon TL olduğunu söyledi. 43 Bin öğrenci, 4 bin 500 idari ve akademik personeliyle 48 Bin kişilik dev bir ailenin Aydın ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirten Birincioğlu; “Üniversitemizin bu global katkısı yaklaşık 1 milyar TL mertebesindedir. Bu özellikleriyle Aydın ili ve ilçelerinin ekonomisi ve sosyal hayatına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Bu katkı gelişerek ve artarak devam edecek” dedi.

“ADÜ KAMPÜSÜ ŞANTİYE ALANI GİBİ”

Kalkınma Bakanlığı’ndan onayı çıkan 8 bin metrekare kütüphane binası, 18 bin metrekare hastane ek binası, 16 bin metrekare derslik binası yapımı devam ediyor. Tefrişatıyla birlikte bu üç projenin toplam maliyeti 70 milyon TL’ye mal olacak. İki sene içinde tamamlanması beklenen projelerle birlikte merkez kampüse yapılan yatırım miktarı toplam 130 milyon TL’yi bulacak. İnşası devam eden öğrenci yaşam alanı, peyzaj düzenlemeleri ve derslik binalarıyla Aydın Halkı içinde cazibe merkezi haline gelecek ADÜ’de; iki yıl içinde merkez kampüsün öğrenci nüfusunun ideal rakamlar olan gündüz 20 bin, gece 5 bin rakamlarına ulaşması hedefleniyor.

“BATI’DA SÖKE VE DOĞU’DA NAZİLLİ”

Söke ve Nazilli başta olmak üzere yapılanması bulunan her yerde binalaşma ve öğrenci sayısı anlamında büyük ilerleme sağlayan ADÜ, ilçelerinde de büyümesini sürdürecek. 4 yıl önce 680 civarında öğrencisi bulunan Söke, Meslek Yüksekokulundan bugün fakülteleriyle 4 Bin öğrenciye sahip. Söke’de 3-4 yıl içinde öğrenci sayısının 8 Bin’e ulaşması bekleniyor. Diğer taraftan ADÜ’nün Nazilli ve civarında da 10 bin öğrencisi bulunuyor. Yabancı Diller Fakültesi eğitimini de Aydın’da 3’e ayıran ADÜ, merkez kampüsün dışında Söke’de batı koordinatörlüğü, Nazilli’de doğu koordinatörlüğü ile hazırlık sınıfı eğitimlerini bu iki ilçede veriyor.

“İVME ARTARAK DEVAM EDECEK”

Açılan bölümlerin Aydın ilinin doğal ve coğrafi yapısı göz önünde tutularak planlandığını belirten ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu; “Planlama da öncelikleri iyi belirlemek de çok önemli. Aydın ilinin sahip olduğu doğal ve ekonomik özellikleri ülke insanının dikkatini çektiği gibi öğrenciler ve velilerinin de dikkatini çekiyor. Ayrıca Üniversitemizde açılan bölümler, gelişim alanları ivme kazandırıyor. Bugün Türkiye’de en çok tercih edilen üniversiteler sırlamasında 13. sırada yer alıyoruz. ADÜ ve Aydın’a bu teveccühün süreceğine inanıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.