AFAD GEZİCİ DEPREM TIRI NAZİLLİ’DE HAYATİ BİLGİLER VERİYOR

AFAD GEZİCİ DEPREM TIRI NAZİLLİ’DE HAYATİ BİLGİLER VERİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Eğitim Daire Başkanlığı tarafından iki Gezici Deprem Tırı, Uluslararası Deprem Tatbikatı kapsamında Nazilli’ye getirildi.

GÜNAY PABUŞÇU-Uluslararası deprem tatbikatı kapsamında halkı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığı arttırmak amacıyla Nazilli’ye getirilen Simülasyon Tırı, Atatürk Parkı önünde ziyaretçileri ağırladı.

“7.4 ŞİDDETİNDE DEPREM SİMÜLE EDİLDİ”

Simülasyon tırında Bingöl Depremi, Van Depremi,  1999 yılında Düzce’de gerçekleşen 7.4  büyüklüğündeki  Büyük Marmara Depremi uygulaması yapıldı. Yaklaşık 45 saniye süren depremde vatandaşlar, sabit eşyaların yanına çök-kapan- tutun yaparak depremin bitmesini bekleyip daha sonra evdeki şartelleri  ve vanaları kapatıp dışarı çıktı. O korkulu anı yaşayan vatandaşlar “Biz deprem anında normalde hemen dışarıya kaçardık ama aldığımız eğitim sayesinde kaçmamamız ve neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Vermiş oldukları bilgilerden AFAD eğitmenlerine çok teşekkür ederiz” dedi.

“EV EŞYALARINI SABİTLEYİN”

Vatandaşlara  deprem anında ve öncesinde neler yapmaları gerektiğinin eğitimini veren  AFAD Eğitmeni Alper Demir, “Deprem anında çök-kapan-tutun hareketinin önemini anlatıyoruz. Bağırmak, koşmak, balkonlara çıkmak sık yapılan hatalardır. Çocuklarınızı altınıza almayın, yan yana dizilin. Sakinliğinizi koruyun. Bina yıkılmışsa elinize demir alın ve vurun. Biz olay yerine geldiğimizde ilk olarak dinleme yapıyoruz. Bina yıkılmadıysa şartelleri ve vanaları kapatıp binayı terk edin ve terk ederken de kesinlikle asansörü kullanmayın. Birbirimizi itip düşürmeden hızlı bir şekilde toplanma alanlarına gidin. Depremden önce evdeki gardıropların, kitaplıkların duvara sabitlenmesi hayati önem taşıyor. Daireleri satın alırken iskanı alınmış, zemin etüdü  yapılmış binalar olmasına dikkat edin” açıklamalarında bulundu.

4205879a-e32c-490b-8136-0f9bee9a3bc2.jpg

“AİLE PLANI HAZIRLAYIN”

Depreme farklı bölgelerde yakalanma ihtimalinin her zaman olduğunu belirten Demir, “Bir aile planınız olsun. Deprem anında nerede toplanacağınızın, ilk kime ulaşacağınızın, çocuğunuzun nereye geleceğinin planlamasını yapın. Bizler okullarda ortak toplanma alanlarının eğitimini öğretmenlerimize ve öğrencilerimize veriyoruz.” ifade etti.

“O BİNALARA GİRMEYİN”

Binalardan uzak durmanın önemine değinen Demir, “Toplanma alanlarına çıktığınızda binanıza mutlaka bakın. Eğer binada Z şeklinde kırıklar varsa, bir elin gireceği kadar boşluklar varsa, o binalardan uzak durun. Kimseyi o binalara sokmayın” dedi.

“AFET ÇANTASINI HAZIR TUTUN”

Her bir ailenin afet çantalarını hazır tutmaları gerektiğini söyleyen Demir, “Afet çantanıza mutlaka pilli bir radyo, el feneri, ilkyardım çantası, acil durum ilaç listesi, düdük koyun. Pilli radyonuzu kullanarak bizden haber alabilirsiniz” diye konuştu.

İki gezici deprem tırı ve 50 personeliyle eğitmlere devam eden AFAD bölge genelinde deprem haricinde sel, yangın hortum gibi afetlerde halkı bilinçlendirme çalışmalarına devam edecek.

7013b8dc-419f-4881-b2bd-a07d1b0f6a03.jpg

45424689-4139-40d1-8d55-dc40c937afbe.jpg

fec450e1-dc67-40f0-bcad-b00ab8f52d09.jpg

a31ab26a-2500-4def-9208-c8a4ccf696ff.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.