Afetten Zarar Gören Çiftçilerin Borçları Ertelenecek

Afetten Zarar Gören Çiftçilerin Borçları Ertelenecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, afetten zarar gören çiftçilerin borçları erteleneceğini söyledi.İl Müdürü Songül Kadıoğlu, afetten zarar gören çiftçilere yönelik kararnamenin10 N...

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, afetten zarar gören çiftçilerin borçları erteleneceğini söyledi.

İl Müdürü Songül Kadıoğlu, afetten zarar gören çiftçilere yönelik kararnamenin10 Nisan 2015 tarihli ve 29322 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade ederek, “8 Nisan 2015 tarihli ve 2015/7510 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2015 tarihinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar çeşitli doğal afetlere maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı gerçek veya tüzel kişi ve üreticilerin (diğer kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin bu karar kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesi yapılacaktır. Banka ve TKK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren yüzde 3 faiz uygulanacaktır" dedi.

İl Müdürü Songül Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İl Hasar Tespit Komisyonunun almış olduğu karar doğrultusunda 1 Ocak 2015 - 10 Nisan 2015 tarihleri arasında meydana gelen, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel - su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerinden zarar gören ve kararname kapsamında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan borçlarını 1 yıl süre ile erteletmek isteyen çiftçilerimizin, ÇKS Belgeleri ve Çiftçi Zarar Beyan Formu ile birlikte İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 11 mayıs 2015 tarihinden başlamak üzere, teknik personellerin hasar tespiti yapabilmeleri amacı ile ekili ürünlerin hasadının yapılmadan, hasar tespit incelemelerinin yapılabilmesi için en geç 29 Mayıs 2015 tarihine kadar dilekçe ile müracaatta bulunmaları gerekmektedir. 10 Nisan 2015 tarihinden sonra 31 Aralık 2015 tarihine kadar, kararnamede yer alan doğal afetlerden herhangi bir tanesine maruz kalan çiftçilerimizin de Kararname kapsamında borç ertelemeden faydalanabilmesi amacı ile afete maruz kaldığı ve zararın oluştuğu dönemde, ÇKS Belgeleri ve Çiftçi Zarar Beyan Formu ile birlikte İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne dilekçe ile müracaatta bulunmaları gerekmektedir. Bu müracaatlar neticesinde teknik personellerce hasar tespit tutanakları komisyona sunulacak olan çiftçilerimiz, komisyonda kabul görmesi durumunda, köy veya mahallesinde asılacak olan icmalleri takip etmeleri ve isminin kesin icmalde yer almasını müteakip kredi kuruluşlarına dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.