Ahilik Haftası Kutlanıyor

Ahilik Haftası Kutlanıyor

Konya’da, Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri başladı.Konya Valiliği, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (KONESOB) ortaklaşa düzenlediği, Ahilik Kültürü...

Konya’da, Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri başladı.

Konya Valiliği, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (KONESOB) ortaklaşa düzenlediği, Ahilik Kültürü Haftası kutlanıyor.

11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası, KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan ve Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz’ın Konya Valisi Muammer Erol’u makamında ziyaret ederek Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Çok sayıda meslek odası başkanının hazır bulunduğu program Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği konferans salonunda yılın ahi adayları ve şet kuşatma töreniyle sürdü.

Programda konuşan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, ahiliğin önemine değinerek, “Bu kültürü tarihi görevini tamamlamış bir yapı olarak görmek büyük bir yanılgıdır. Dünya durdukça Ahilik Felsefesi, değişmesi mümkün olmayan bir değerler bütünü olarak var olmaya devam edecektir. Ahilik ilkelerini rehber edinen Türk esnaf ve sanatkârları tarihin her döneminde eğitime büyük önem vermişlerdir. Yanlarında çalışanların sadece iyi birer sanatkâr olmaları için değil, aynı zamanda güzel ahlak sahibi olarak yetişmeleri için de büyük gayret sarf etmişlerdir. Yüzyıllar öncesinde kurulan, güzelliklerle, sevgiyle, kardeşlikle, birlik ve beraberlik içinde yaşanan ahilik kültürüne, bugün de bizler sahip çıkmalı, bu kültürü yaşatmanın gayreti içerisinde olmalıyız. AHİLİK kültürünü daha iyi tanınır, bilinir hale getirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur” açıklamasında bulundu.

“ESNAF BORÇ SARMALINDA”

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da törende yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarın zor günler geçirdiğini söyledi.

Konyalıların bankalara kredi borcunun 24 milyar 800 milyon liraya ulaştığını belirten Kalaycı sözlerine şöyle devam etti; “Esnaf ve sanatkarlarımız bugün çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Protesto edilen senetlerde ülke genelinde artış var. Konya ülke genelinin daha da üzerinde. Şuanda protesto edilen senet sayısında Konya 3 büyük ilin ardından 4. sırada geliyor. Bu durum esnaf ve sanatkarımızın içinde bulunduğu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Konya’da kredi sorunumuz var ki, her insanımız gibi esnafımız borçlar nedeniyle sıkıntı içinde. Geçmişte faiz ve krediden kaçan muhafazakar insanımız maalesef bankalara teslim olmuş durumda. Sabah akşam çalışıp bankalara ödeme yapıyoruz. BDDK’nın son verilerine göre, Konya’da kredi borçları 24 katrilyon 800 trilyon liraya ulaşmış durumda. Her bir Konyalıya düşen borç 10 yıl önce sadece 150 lira iken şimdi 11 bin 500 liraya yükseldi. Bu durum Konyalıların, esnafımızın borç ve faiz sarmalına düştüğünü gözler önüne seriyor.”

Mustafa Kalaycı esnaf ve sanatkara kolaylık getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yeni işyeri açan esnaf ve sanatkarımızı 5 yıl vergiden muaf tutmalıyız. Kendine ait sigorta priminde kolaylık getirmeliyiz. Ticari aracını yenilemek isteyen şoför esnafından ÖTV ve KDV alınmaması gerekir.Esnafın sorunlarının çözülmesi için bugüne kadar yanınızda olduğum gibi bundan sonrada yanınızda olacağım” diye konuştu.

YILIN AHİSİNE PLAKET

Konuşmalardan sonra yılın ahisi seçilen kaşıkçı ustası Mustafa Onay’a plaket ve Gümrük Ticaret Bakanlığı teşekkür mektubunu Konya Valisi Muammer Erol takdim etti. Yılın ahisi seçilen diğer esnaflara da çeşitli ödüller verildi.

Program 100. Yıl Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencilerinin temsili şet kuşatma tiyatro gösterisiyle tamamlandı. Programın sonunda misafirlere esnaf çorbası ikram edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.