Ak Parti’li Nebati, Engellilerle Bir Araya Geldi

Ak Parti’li Nebati, Engellilerle Bir Araya Geldi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, engelli aileleriyle bir araya geldiği programda, “Engellilerin evlerinde saklandığı ülkeden, rahatça ifade edebildiği Türkiye’ye geldik” dedi.AK Parti...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, engelli aileleriyle bir araya geldiği programda, “Engellilerin evlerinde saklandığı ülkeden, rahatça ifade edebildiği Türkiye’ye geldik” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, Şanlıurfa’da Karaköprü Belediyesi tarafından organize edilen yemekte engelliler ve yakınlarıyla bir araya geldi. Belediyenin sosyal tesislerinde düzenlenen ve 265 engelli ile yakının katıldığı yemekte Nebati, tüm masaları tek tek dolaşarak, engellilere, yakınlarına ve engelli eğitmenlerine karanfil dağıttı. Engellilerle sohbet eden Nebati, kendilerine iyi bakılıp bakılmadığını sordu. Hocalarından ve kendilerine gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirten engelliler, Nureddin Nebati, Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol’a dua etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, 13 yıl önceki Türkiye’de Engelliler Haftası’nın yılda bir kez yapılan toplantı ve konuşmalarla yalın bir şekilde kutlandığını ifade etti. Engellilerin yılda bir kez hatırlandığını belirten Nebati, “Tabi Engeliler Haftası demek klasik toplantıların yılda bir yapıldığı, o hafta içerisinde de birilerinin bir şey söylediği, bir sonraki yıl tekrar hatırlandığı formattaydı. Şimdi ise çok şükür her gün hizmet kalitesinin arttığını, engelli kardeşlerimizin evlerinden sokağa çıktığını, hem de kaldıkları bakıldıkları yerlerden de dışarıya gittiklerini ve diğer insanlarla iç içe olduklarını görüyoruz. Bugünleri görmek bize nasip oldu. 13 yıl önce bu ülkede engelli gerçeği görülmezdi. Hepsi evleri içerisinde saklı, bakıma muhtaç, annesinin baktığı, babasının sıkıldığı bir süreçten herkesin ‘benim engellim var, hiç de ayıp değil’ diyerek sokağa çıkabildiği, engellilerin rahatça kendilerini ifade edebildiği bir Türkiye’ye geldik” dedi.

"DEVLET LAYIKIYLA GÖREVİNİ YAPIYOR"

Nebati, konuşmasına şöyle devam etti:

“Devletin şefkati çalışanlar vasıtasıyla engellilere aktarılmış. Devlet şefkatli olunca çalışanları da şefkatli oluyor. Devlet milletin emrinde, ona hizmetkarlık yapmaktan büyük keyif alıyor. Millet devlete değil, devlet millete hizmet ediyor. Nereden nereye. Hangi evimizde, hangi komşumuzda, hangi apartmanımızda engelli yok ki? Onlar bir zamanlar özürlüydü, sakattı. Şimdi onar engelli. Ve hiç kimseye muhtaç değiller. Devlet onlara bakmakla mükellef ve bu görevini en layıkıyla yerine getiriyor. Evde bakım ücretini uygulamaya soktuk. Bu engellilere illa devlet bakacak zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Engelliye ailenin içerisinde annesiyle, babasıyla, kardeşiyle bakılabilecek. Fakat anne baba kardeş baktığı için ücretini alacak. Kimseye minneti olmayacak. Özel eğitime ihtiyacı olanlara özel eğitim ve rehabilitasyon sağlanıyor. Bu konularda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin kriterleri uygulanıyor. Kurumlarımızda en kapsamlı şekilde yapılıyor. Çalışan anneler bir komşu, bir kardeş bulayım da engelli çocuğumu bırakayım diyordu. Şimdi annelere erken emeklilik getirdik."

YAPILAN YARDIMLAR

Nureddin Nebati, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla başlatılan gören göz projesi kapsamında Türkiye genelinde 10 bin, Şanlıurfa’da ise 340 gören göz cihazının görme engellilere teslim edildiğini kaydetti. Nebati, evde bakımdan 2007 yılında 492, 2014 yılında ise 10 bin 200 kişinin yararlandığını belirtti. Nebati, şu anda evde bakım ücreti için 440 milyon TL ödenek ayrıldığını kaydederken, 2003-2015 yılları arasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla 2,2 milyar TL’lik yardımda bulunulduğunu ifade etti.

KAMUDA ÇALIŞAN ENGELLİLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, yapılan yasal düzenlemelerle engellilerin kamuda çalışmasının önünü de açtıklarını ifade ederek, “2012 yılından itibaren engelli memur seçme sınavı yapılıyor. Kamuda engelli çalışan sayısını 8 kart arttırdık. 2002 yılı itibariyle kamuda çalışan engelli kontenjanından memur olarak çalışan sayısı 5 bin 777 kişiydi. Şu anda ise yani 2014 yılı itibariyle 36 bin 165 kişiye ulaşmış. Neredeyse 8 kat. Çalışan engelli işçi sayısı ise 95 bine ulaştı. Şanlıurfa’da çalışan engelli sayısı ise 436 engelli memur ve 704 engelli işçi istihdam ediliyor" dedi.

Nebati, programda kendisini en çok mutlu eden konunun ise engellilerin eğitmenleriyle birlikte oturması ve yüzlerinin gülmesi olduğunu kaydederek, “Engelliler ve hocalarının aynı masada oturmaları beni çok mutlu etti. 12-13 yıl önce televizyonlarda yaşlılara, muhtaç sahiplerine yapılan eziyet ve işkenceleri hatırlıyor musunuz? Bu görüntüler televizyonlarda eksik olmazdı. Şimdi aynı masada birbirlerini seviyorlar, dua ediyorlar. Güler yüz eksik olmuyor" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.