Algün: Torba Yeniden Gözden Geçirilsin

AYESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, esnaf borçlarını içeren torba yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Esnaf ve sanatkarlarımızın umutla beklediği ve devlete olan borçların yeniden yapılandırılmasını belirleyen 6552 sayılı Kanunun uygulanmaya başladığını anımsatan Süleyman Algün, “6 aydır tartışılan içeriği beklentileri yükselten yapılandırma esnaf ve sanatkârlarımıza hayal kırıklığına uğratmıştır. Şöyle ki; Maliye tarafından muhasebecilerin hatalarından kaynaklanan ve yüksek miktarlarda olan “ özel usulsüzlük” vb cezalar affedilmemiş yarısı silinmiştir. Özel usulsüzlük deyince esnaf ve sanatkârlarımızın vergi kaçırdığı ve af beklediği algısı var. Oysa bazı cezalarda Mükellefin hiçbir suçu ve sorumluluğu olmadığı halde Muhasebecinin hatsından dolayı işyerine kesilen on binlere aşan cezaların affedilmesi gerekiyordu ama maalesef bu uygulama yapılmıyor. Haksız rekabet ve kayıt dışılığın bu sorunları artırdığı herkes tarafında bilinmektedir” dedi.

“BAĞ-KUR BORÇLARI ASKIYA ALINSIN”

Bağ-Kur borcu olan esnafa ait borçların askıya alınması yönünde talepleri olduğunu kaydeden Algün, “Bu çok önemliydi çünkü Esnaf ve Sanatkârlarımız sağlıktan faydalanamıyordu. Ancak şimdi uygulama başladı. Bu haktan yine mahrumuz. Özellikle sağlıktan yararlanabilmemiz için Bağ-Kur borçlarımızın askıya alınması ve gerektiğinde borcun tamamı ödenerek güne ihtiyacı olanların kullanabileceği bir hak mutlaka verilmelidir. Özellikle SGK kurumuna borçlu olan esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının faizlerinin silineceğini söylüyorlardı ve bizde taksitleri 18 den 36 ya çıkaralım herkes bu borçtan kurtulsun diyorduk ancak SGK’NIN uygulaması da hiçte öyle olmadığı ortaya çıkmıştır. 1 TL borcu olan işyerine geçmişe dönük 50 kuruş tefe tüfe farkı ekliyorsun sonra 18 ay taksit yapıp tekrar TEFE TÜFE faizi ekliyorsun ve 1 TL oluyor 2 TL. Bu nasıl af? Bu nasıl yapılandırma? Bu uygulamayı gördükten sonra bu yapılandırmanın başarılı olacağına inancımız azalmıştır” diye konuştu. Hükümet ve Aydın milletvekillerinden esnafın soruna destek vermelerini isteyen Algün, şöyle konuştu: “Yerel vekillerimiz ve hükümetimizden esnaf ve sanatkârların bu sorununu yeniden gözden geçirmelerini talep ediyoruz. Endişemiz odur ki 6 ay sonra yapılandırmadan faydalanan üyelerimizin büyük çoğunluğu bu ödemeleri yapamaz ve yine eskiye döneriz. Biz borçların ödenebilir şartların oluşturulması için tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.