Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan:

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan:

Türk Hukuk Enstitüsü Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen ’Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru’ konferansına katılan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, "Anayasa Mahkemesi, her ne kadar...

Türk Hukuk Enstitüsü Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen ’Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru’ konferansına katılan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, "Anayasa Mahkemesi, her ne kadar bireyinde işine yarayan, onu koruyan kararlar vermekteyse de daha çok düzeni koruyucu kararlarıyla ön plan çıkmaktaydılar. Anayasa Mahkemesi siyasi partileri bu amaçla kapatmaktaydı" dedi.

Kayseri Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, avukatlar ve hukuk öğrencileri katıldı.

Konferansta konuşan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, "Bireysel başvuru yolu bireylerin temel hak ve hürriyetlerinin korunması açısından etkili bir başvuru olarak hukuk sistemine dahil edilmiş bir hak arama yoludur. Bireylerin hak arama konusunda sahip oldukları bu başvuru yolları ne kadar etkili olursa ülkenin hukuk devleti ve temel hak ve hürriyetlerin korunması açısından sahip olduğu standartta o derece yüksektir. Ülkemizde bireysel başvuru yolu 2010 yılındaki değişiklikle kabul edilirken iki amaç gözetilmişti. Bunlardan birincisi Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuruların ve ihlal sayılarının azaltılması, ikinci olarak da ülkenin temel hak ve hürriyetlerinin korunması bakımından sahip olduğu imajın geliştirilmesi ve bu alandaki standardın daha da geliştirilerek evrensel ölçülere yükseltilmesiydi" dedi.

Altan ayrıca, "Diğer mahkemeler ve Anayasa Mahkemesi her ne kadar bireyinde işine yarayan, onu koruyan kararlar vermekteyse de daha çok düzeni koruyucu karalarıyla ön plan çıkmaktaydılar. Anayasa Mahkemesi siyasi partileri bu amaçla kapatmaktaydı. Belki düşünce özgürlüğü ve toplantı özgürlüğünü sınırlayan bazı durumlarda da ortadan kaldıran müdahaleler yaparken bu amaçtan yola çıkıyordu. Ancak çağdaş yaklaşıma baktığımızda Anayasa Mahkemelerinin özellikle bireyin temel hak ve özgürlüklerini, bireyin onurunu koruyucu kararlar alması daha çok istenen bir unsurdur. Bu açıdan bireysel başvuru sisteminin kabul edilmesiyle birlikte meydana gelen paradigma değişikliği öncelikle Anayasa Mahkemesini etkilemiştir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.