Anlamlı gelenek 'Askıda ekmek'

Anlamlı gelenek 'Askıda ekmek'

İncirliova’da uzun yıllardır şarküteri işletmeciliği yapan Ali Sevim, Ramazan ayında ekmek ihtiyacı olan vatandaşların, ekmek ihtiyacının karşılamak için askıda ekmek geleneğini başlattı.

İncirliova Cumhuriyet Mahallesi Eski Hal Caddesi’nde 6 yıldır şarküteri işletmeciliği yapan 57 yaşındaki Ali Sevim, Osmanlı döneminden kalma ‘Askıda Ekmek’ geleneğini başlattı. 40 yıldır gıda işlerinin içinde bulunan Sevim, yoksul insanlara yardım yapmak için işyerinin önündeki askılara, içerisinde iki, üç veya dört ekmeği poşetleyerek, ihtiyaç sahiplerinin almasına vesile oluyor. 'Askıda Ekmek' kampanyasıyla dar gelirli onlarca ailenin ekmek ihtiyacını ücretsiz karşıladığını ifade eden Sevim, “Bazı vatandaşlarımız işyerinin önünde asılı duran poşetlerdeki ekmekleri almaya çekiniyor. Ben de onları rencide etmemek için ‘Askıda ekmek bedava’ yazılı pankartla duyurdum. Günde yaklaşık 20 ekmeği ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine kazandırıyoruz. Ekmek satışından elde ettiğimiz karı, bu şekilde harcıyoruz" dedi.

GÖREN DESTEK OLUYOR

Uygulamayı gören vatandaşlarında destek vermek istediklerini belirten Sevim, “Hayırsever vatandaşlar 1 ekmek alırken, 1 ekmeği de askıya koymamı istiyor. Biz de fazladan kaç ekmek parası verildiyse askıya o sayıda ekmek ekliyoruz. İhtiyacı olan da gelip alıyor" dedi.

ASKIDA EKMEK NEDİR?

İhtiyaç sahiplerine, dar gelirli vatandaşları utandırmadan yardım yapmak için vatandaşlar çeşitli gelir sağlayarak, Ramazan ayında da 'Askıda Ekmek' uygulamasını yapıyor. Ekmek almak için fırına, bakkala veya marketlere gelen maddi durumu iyi olanlar, fazladan ekmek parası verip, bunların ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılmasını sağlıyor. Bu geleneğe Anadolu'da 'Askıda Ekmek' deniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.