Askeri Darbenin Yasakladığı Şenlik İlk Kez Kutlandı

Askeri Darbenin Yasakladığı Şenlik İlk Kez Kutlandı

12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanan ve Mardin’de Arap ile Süryani halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merene Şenliği, 36 yıl aradan sonra 7. Cumhurbaşkanı Ke...

12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanan ve Mardin’de Arap ile Süryani halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merene Şenliği, 36 yıl aradan sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ölüm gününde kutlandı.

Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merene Şenliği önceki gün Mardin’i merkez Artuklu ilçesinde bulunan 1. Cadde’de geçiş töreni ile başlamıştı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bir daha kutlanmayan şenlik, ilk kez 36 yıl aradan sonra Mardin halklarının güçlü katılımı ile kutlandı. Doğanın uyanışı anlamına gelen Arap ve Süryani halklarının şenliği Hessıt Merene kutlamasının, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ölüm gününe denk gelmesi de, şenliğe ayrıca bir anlam kattı. Artuklu ilçesinde bulunan ve mesire alanı olarak bilinen Kamor Parkı’nda sabah erken saatlerinden itibaren Hessıt Merene Şenliği, Mardin’de yaşayan Arap, Süryani, Türk ve Kürtlerin katılımı ile kutlandı. Şenlikte, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran, belediye meclis üyeleri, Hessıt Merene Şenliği Komisyonu, Mardin-Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Demokrat Araplar Derneği, DBP ve HDP temsilcileri yer aldı.

Şenlik alanına, sabah saatlerinde Yenişehir Karayolları Parkı önü, Diyarbakır Kapı mevki ve Yeniyol Şimal Düğün Salonu önünden vatandaşlar belediyenin tahsis ettiği araçlarla getirildi. Şenlik havasında geçen Hessıt Merene Şenliği’ne katılanlar, yaptıkları yemekleri birbirlerine ikram etti. Şenlik boyunca, vatandaşlar çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti ve Mardin Arapları’na özgü Reyhani oyunu oynandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.