Atatürk’ün Kuşadası’na Gelişinin 91'inci Yıldönümü kutlandı

Atatürk’ün Kuşadası’na Gelişinin 91'inci Yıldönümü kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kuşadası’na ilk kez gelişinin 91. Yıl dönümü gerçekleştirilen etkinlikliklerle coşkulu bir şekilde kutlandı.

Atatürk’ün Kuşadası’nı ilk kez gördüğü ve manzarasından çok etkilendiği ve daha sonra O’nun ismini alan Gazibeğendi Tepesinde düzenlenen törene, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Garnizon Komutanı Ferhat Aslan, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı,Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Garnizon Komutanı Ferhat Aslan’ın Atatürk büstüne hep beraber çelenk koymasıyla başlayan resmi tören, saygı duruşu-İstiklal marşının okunmasından sonra konuşmalarla devam etti.

Törende konuşan Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, “Bu töreni hazırlamaktaki amacımız, geçmişe yönelik bilgilerimizi tazelemek, büyük önderimizi daha iyi anlamak ve genç nesillerimize anlatmak, tarihi bilincimizi geliştirmek ve geçmişimizden ders alarak geleceğimize yönelik çalışmalarımızı devam ettirmek” dedi.

Daha sonra konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise “Böylesi günleri anmak önemli. Yanı başımızdaki Ortadoğu ülkelerine baktığımızda nasıl dağıldıklarını görüyoruz, Irak, Suriye ve Mısır’ı bu ülkelere örnek verebiliriz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yok olmakta olan bir imparatorluğun küllerinden medeni, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti kurdu. Bize düşen Atamızın bize emanet ettiği bu güzel ülkeye sahip çıkmak. Bugün burada olma sebebimiz Atatürk’ü burada bir daha anmak, Atamızın bizlere armağan ettiği Vatanımıza ve Bayrağımıza sahip çıkmak” diyerek gençleri Atatürk’ün mirasına sahip çıkmaya çağırdı.

Törende konuşan Kuşadası eski Ticaret Odası Başkanı ve yerel tarihçisi Ali Ergül’de yaptığı konuşmada Gazi Mustaf Kemal Atatürk’ün Kuşadası’nı ilk ziyaretiyle ilgili bilgi verdi. Ergül “ Atatürk dönemin Kuşadalı İktisat Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un daveti üzerine bir İzmir ziyareti esnasında Kuşadası’nı ziyareti ile onurlandırıştır. Büyük Kurtarıcı Atatürk, eşi Latife Hanım ve Kazım Karabekir paşa 9 Şubat 1924 tarihinde ilk önce o dönemler Kuşadası’na bağlı bir bucak olan Selçuk ve ardından Kuşadası’na gelmiştir. O dönemin tanıklarına göre, ilçe merkezi bir buçuk km uzakta bulunan şimdiki Korumar oteli yanına gelince Atatürk aracını durdurarak buradan Kuşadası manzarasını izledi. Atatürk’ün Kuşadası’nı seyrettiği ve hayran kaldığı bu tepeye daha sonraki yıllarda “Gazibeğendi” adı verildi” dedi.

Etkinlik yapılan konuşmaların ardından, yerini orta öğretim yaş grubu çocuklarının seslendirdiği “Atatürk” temalı şiir ve Belkent ilk öğretim okulu Halk oyunları ekibinin zeybek gösteriyle devam etti. Kutlamalar Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisinde, ressam Kemal Buluş’un “Atatürk Portreleri” resim sergisi ile sürdü. Serginin açılışını Kuşadası Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Garnizon komutanı birlikte yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.