Avrupalı Kürt İşverenler Dtso’dan Yatırım Brifingi Aldı

Avrupalı Kürt İşverenler Dtso’dan Yatırım Brifingi Aldı

Avrupalı Kürt İşverenler Birliği (AKEE), kalabalık bir heyet halinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na (DTSO) ziyarette bulunarak yatırım olanakları hakkında bilgi aldı.Birlik Başkanı Hasan Ferhat...

Avrupalı Kürt İşverenler Birliği (AKEE), kalabalık bir heyet halinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na (DTSO) ziyarette bulunarak yatırım olanakları hakkında bilgi aldı.

Birlik Başkanı Hasan Ferhat Yirik ve AKEE heyeti, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri tarafından karşılandı. Birlikte geçilen DTSO toplantı salonunda, Diyarbakır ve bölgeye yatırım olanakları konusunda detaylı bir brifingin ardından fikir alışverişleri gerçekleştirildi. DTSO tarafından hazırlanan Diyarbakır tanıtım videosunun da izlendiği toplantıda, ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Toplantının açılışını yapan DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, seçim atmosferi ve belirsizliklerin getirdiği öngörüsüzlüğün iş dünyasını rölantiye soktuğuna değindi. Birtane, “Bizim dileğimiz, tüm kesimleri bünyesinde toplayan HDP’nin, sol, demokrat kesimlerin ve Kürt siyasetinin parlamentoya girmemesi için konulmuş olan seçim barajını aşarak parlamentoya girmesi yönündedir. Çünkü HDP’nin meclise girmesinin, barış sürecine ve demokrasinin kalıcı bir şekilde yerleşmesine katkısı olacaktır” dedi.

Avrupa’daki oyların da belirleyici olacağını belirten Birtane, “Çok çekişmeli geçecek olan bu seçim atmosferi içinde iktidarı yitirme kaygısının yanlış davranışlara yol açmamasını, seçimlerin huzur ortamı içinde gerçekleşmesini umuyoruz. Avrupalı Kürt işadamlarımızın bu ziyaretini önemsiyoruz ve çabalarını değerli buluyoruz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Kürtçe yaptığı konuşmasında bu geliş gidişlerin hem bölge hem de Kürt işverenleri için faydalı olduğuna dikkat çekerek, “Ayrıca, burada kendi anadilimde sizlerle konuşuyor olmaktan çok mutluyum. Bunun Kürtlerin kimlik mücadelesinin bir başarısı olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu. Avrupa’da Kürt iş verenlerinin bir araya gelişini çok değerli bulduğunu dile getiren Sayar, “Polyannacılık yapmıyoruz, gerçekten işverenlerimizin yatırımlarını geliştirmesi, ortamın da buna uygun olması kalkınmamızı hızla sağlayacaktır. Bölgemiz, rakamlar üzerinde fakir görünse de aslında çok zenginlik barındırıyor. Örneğin, Türkiye’nin Ortadoğu’ya yaptığı ihracatta, aslında bölgemiz kilit bir noktadadır, ama altyapı sorunları yüzünden gerçek payımıza sahip değiliz. Çözüm sürecinin öncelikle başarıyla sonuca ulaşması oldukça önemsediğimiz bir konu. Bunun yanı sıra, bizlerin bölgede çalışmaları ve sayın işverenlerimizin bölgelerine yatırıma yönelmeleri, devletin de altyapı sorunlarını gidermede ortaya koyacağı çalışmalar, ekonomimizi hızla ileriye götürecektir” ifadelerini kullandı.

Sayar’ın ardından söz alan AKEE Başkanı Hasan Ferhat Yirik, Diyarbakır’da olmaktan büyük onur duyduklarını belirterek DTSO’ya ve Meclis Başkanı Celalettin Birtane’ye bu katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Yaklaşık bir buçuk yıldır kurulduklarını ve hızla büyüdüklerini belirten Yirik, “Avrupa’da kendi kimliğimizle bir temsiliyete kavuşmak ve Avrupa’da biriken Kürt sermayesini örgütleyerek bölgemizde yatırımlara çevirmek istiyoruz. Üyelerimize de yatırımda yol gösterici olmaya çalışıyoruz. Tabi ki mesele sadece duygusal işlemiyor, güven ortamı olmadan yatırım gelmez. Bu nedenle kalıcı barışın sağlanması çok önemli” dedi.

Tüm dünyada Kürt İşadamları arasında bir ağ oluşturmak gerektiğini dile getiren Yirik, “Katma değeri yüksek üretim yapan fabrikalar ve yüksek işsizliğe karşı öncelikle bizim çalışmamız gerekiyor. Burada öncelikle biz Kürt yatırımcıların yatırımlarda bulunması gerekiyor. Buraya gelmemiz yaklaşık bir gün sürdü. Bu işadamı için çok uzun bir süre. Havayolunun uluslararası uçuşa açılması gerekiyor bir an önce. Yetkililerin sözü var, bunu bir an önce bekliyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Aydın tarafından bölgemizde yatırım olanakları ve avantajlı sektörler hakkında detaylı bir sunum yapıldı.

Sunumun ardından, DTSO tarafından hazırlanan Diyarbakır tanıtım videosu izlendi ve program, soru cevap ile ikili temaslar şeklinde devam etti.

DTSO’daki programın ardından topluca Diyarbakır Ticaret Borsası’nı, valiliği ve belediyeyi ziyaret eden heyet çeşitli temaslarda bulundu. Tüm görüşmelerde çözüm süreci hakkında iyi dilek ve temenniler dile getirildi.

Bugün Kobani ziyaretinde bulunacak olan heyet, yarın-Perşembe günü- Ortadoğu İnşaat Fuarına katılacak ve Organize Sanayi Bölgesi’nde çeşitli ziyaretler gerçekleştirecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.