Aydın inciri için jeotermal santraline ÇED iptali

Aydın inciri için jeotermal santraline ÇED iptali

İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Tire ilçesi Başköy Mahallesi'nde jeotermal tesisi yapmak amacıyla çalışma başlatan özel firmanın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu reddetti.

AK Parti Tire İlçe Başkanı Selman İçelli, Aydın incirinin sadece kendi bölgelerinde yetiştiğini belirterek, "Böyle bir tesisin bu bölgede olmaması gerektiğini savunarak dosyamızı sunmuş ve basın huzurunda söz vermiştik" dedi.

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'ın imzasıyla Tire Kaymakamlığına gönderilen yazıda, Yayla Yakası mevkisinde jeotermal enerji için planlanan parsellerde yapılacak faaliyetin tarımsal ürünlere zarar verileceği kaydedildi.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun'un 5. maddesine vurgu yapılan yazıda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün değerlendirmelerine yer verilerek, şöyle denildi:

"Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif (dikim yoluyla üretim) ve generatif (tohumla üretim) gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal işletmelerin yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Bu nedenle bu hüküm doğrultusunda çevre parsellerde yaygın bir şekilde yer alan zeytinlik sahalarının zarar görmemesi açısından jeotermal faaliyetlerin yapılması uygun bulunmamıştır. Söz konusu proje ile ilgili olarak sürdürülen ÇED süreci 25 Kasım 2014 tarih ve 29186 Sayılı ÇED Yönetmeliğinin 6. maddesi 4. bendi gereği sonlandırılarak iptal edilmiştir. "

"BAŞKÖY'DE JEOTERMAL DOSYASI KAPANMIŞTIR"

Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, süreci hassasiyetle yürüttüklerini teknik inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bu karara varıldığını bildirdi.

AK Parti Tire İlçe Başkanı Selman İçelli de verilen kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Halkımıza verdiğimiz bir sözün daha yerine getirilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Sondaj çalışması yapmak isteyen firmanın sadece arama ruhsatının olduğunu ancak ÇED raporu bulunmadığını daha önce açıklamıştık. Konuyu bakanlık düzeyinde incelemeyi ve takip etmeyi sürdürdük. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un İzmir ziyareti sırasında bu konu ile ilgili dilekçemizi ve hazırladığımız dosyayı sunmuştuk. Sayın Bakanımıza Başköy’de üretilen incirin Dünya’nın en kaliteli inciri olduğunu, Aydın inciri olarak bilinen ince kabuklu incirin Türkiye’de sadece Başköy’de üretildiğini, köylünün tek geçim kaynağının incir olduğunu aktarmıştık. Böyle bir tesisin bu bölgede olmaması gerektiğini savunarak dosyamızı sunmuş ve basın huzurunda söz vermiştik, ‘Köylümüz ne istiyorsa onu yapacağız” şeklinde ve bugün gururla açıklıyoruz, Başköy’de jeotermal dosyası kapanmıştır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.