Aydın inciri onay bekliyor

Aydın inciri onay bekliyor

Buharkent’teki incir bahçelerinde yapılan incelemede, incirlerin henüz olgunlaşmadığı, Aydın’da incir hasadına Ağustos ayı içinde başlanacağı belirlendi.

 

Aydın incirinin hasat ve ihracat tarihi için Buharkent’in Kızıldere, Savcıllı ve Feslek mahallelerindeki incir bahçelerinde, oluşturulan komisyon tarafından inceleme yapıldı. Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı Aydın Grup Başkanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Efeler Ziraat Odası Başkanlığı, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, İzmir İhracatçılar Birliği yetkilileri ve Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar’dan oluşan heyet, Buharkent’te incir bahçelerinde inceleme yaptı. Numuneler alan heyet, incirlerin henüz olgunlaşmadığı için hasada uygun olmadığını, 10 gün sonra yapılacak ikinci incelemenin ardından Aydın’da incir hasadına başlama tarihinin belirlenmesine karar verdi. İncir üretiminin olduğu diğer ilçelerde de incelemeler yapılacağı, Aydın’da incir hasadına Ağustos ayı içinde başlanabileceği bildirildi.

“AYDIN İNCİRİNİN İMAJINI KORUMAK”

Buharkent’te yapılan incelemelerle ilgili bilgi veren Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, şunları söyledi:

“Bu yıl Ekonomi Bakanlığından yetkililerin de içinde bulunduğu ve Aydın için ilk kez oluşturulan geniş çaplı komisyonla, incirde hasat tarihinin belirlenmesini ve erken incir olgunlaştıran, bunu sahaya sürenlerin önüne geçmeyi planlıyoruz. Devlet erken olgunlaştırıcı ilaç kullananlar için bir nevi tedbir alıyor. Bundan sonraki yıllarda da bu komisyon incelemelerini sürdürecek. Aydın’da ilk taze incir Buharkent’te oluştuğu için, ilk inceleme Buharkent’te yapıldı. Bu incelemelerde ki amaç, Aydın incirinin imajını korumak. Aydın’da hasat tarihini belirleyerek, incirin geleceğini karartan, imajını sarsan ve olgunlaşmadan ağız tadımızı bozan, uygun olmayan incirin pazara ve piyasaya sürülmesini engellemiş olacağız. İlk incelemede incirlerin henüz olgunlaşmadığına karar verildi. İkinci incelemenin ardından Ağustos ayında hasadın başlanması planlanıyor.”

“TAZE İNCİRDE REKOLTE BEKLENTİSİ 300 BİN TON”

Ziraat Odası Başkanı Özdamar, bu yıl beklenen incir rekoltesiyle ilgili , “Bu yıl Buharkent olarak rekolte beklentimiz yaklaşık 25 bin ton taze incir ve bin 750 ton olarak kuru incir bekliyoruz. Aydın genelinde ise taze incirde yaklaşık 300 bin ton, kuru incirde de rekolteyi 65 bin ton civarında bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.