Aydın İş Dünyasına Makedonya’daki Yatırım İmkanları Anlatıldı

Aydın İş Dünyasına Makedonya’daki Yatırım İmkanları Anlatıldı

Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Aydın Sanayi Odası’nın (AYSO) ev sahipliğinde düzenlen “Makedonya İş ve Yatırım Forumu”nda Aydın iş dünyası Makedonya’daki yatırım imkanları konusunda bilgilendirildi.

AYTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen Makedonya İş ve Yatırım Forumu toplantısına Makedonya Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jerry Naumof, Büyükelçi Goran Taskovski, Bakan Danışmanı Ana Stojkova ve Ticaret Ateşesi Alev Süleyman Aydın’ın yanı sıra Aydın Bilim ve Sanayi İl Müdürü Mustafa Görgülü, AYTO Meclis Başkanı A.Sefa Yüksel, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydınlı iş adamları katıldı. AYSO ve AYTO’nun organize ettiği toplantı için Türkiye’de bulunan Makedonya heyetine teşekkür eden AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, konuk heyete Aydın ve ilin ekonomisini tanıttı. AYSO’ya kayıtlı 850 sanayicinin yüzde 25’inin 6 ayrı OSB’de faaliyetlerini sürdürdüğüne belirten Şahin, “Sanayicilerimizden 200’ü direk olarak ihracat yapıyor. Aydın önemli tarım kaynaklarına ve Türkiye’nin en zengin jeotermal potansiyeline sahiptir. Son yıllarda jeotermal konusunda önemli yatırımlar yapıldı ve biz şimdi jeotermali seracılıkta kullanarak tarıma dayalı sanayimizin gelişmesini hedefliyoruz. İlimizin ekonomik yapısı, tarım ürünlerinin çeşitliliği ve ilimize has ürünlerin katma değeri yüksek ürünler olarak işlenmesi hususunda üreticilerimiz ve sanayicimiz bilinçlendi. Üretim miktarlarında önemli artışlar oldu. Aydın’da ihracatın İthalatı karşılama oranı bakımından değerlendirildiğinde, bölge illeri arasında en yüksek değeri yakalandı. Aydın sahip olduğu ilkim, bitki örtüsü, zengin ürün çeşitliliği, yerüstü ve yeraltı maden kaynakları ile teşvik edildiğinde ekonomik sıçrama yaparak 2023 milli hedeflerimizi gerçekleştirmede başarılı olacağına inandığımız illerin başında gelmektedir” dedi.

MEKEDONYA’DA YABANCI YATIRIMCI ANAYASA İLE KORUNUYOR

“Türkiye bizim tek ve gerçek dostumuz” diyerek konuşmasına başlayan Devlet Bakanı Jerry Naumof da, formun düzenlenmesini sağlayan AYTO ve AYSO’ya teşekkür etti. Makedonya hükümeti olarak Türk yatırımcılarla günlük ve aylık olarak iş yaparak uluslar arası sahada katkı sağlamak istediklerini ifade eden Naumof, “Sizlerin karşılaşabileceği sorunların çözümü noktasında yardımcı olmak istiyoruz. Türk firmalarına katkı sağlamayı ve sizlere tanıtım konusunda faydalı olmayı arzuluyoruz. Asya ve Avrupa’nın tam kesiştiği noktada bulunan Makedonya, firmalar için büyük avantajlar sağlıyor. Makedonya, Avrupa’nın en düşük maliyetlere sahip ülkesi. Yabancı yatırımcılar Anayasal haklarla korunuyor. Ülkeler ayrıldıktan sonra şuan Makedonya’da 400’ün üzerinde boş fabrikamız var. Hükümet bunları yabancı yatırımcıların hizmetine sundu. Eğer Makedonya ile iş yaparsanız 650 milyonluk müşteri portföyüne sahip bir Serbest Ticaret Bölgesi’nde ticaret yapma imkanına sahip oluyorsunuz. Hükümetimizin çok cazip yatırım destekleri var ve yabancı yatırımcıya iki kat vergi uygulanmıyor. Sizleri Makedonya’da iş yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu. Makedonya İş ve Yatırım Forumu’na katılan Aydınlı iş adamlarının sorularını cevaplandıran Makedonya heyeti, toplantı bitiminde Jantsa, OKT Trailer ve Kaltun Maden firmaları ziyaret ederek, Aydın programlarını tamamlayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.