Aydın Tabip Odası, hekimlerin sorunlarını araştırdı

Aydın Tabip Odası, hekimlerin sorunlarını araştırdı

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Aydın’da çalışan hekimlerin çoğunluğunda hem bedensel hem de ruhsal problemlerin var olduğunu belirtti.

Aydın Tabip Odası olarak il genelinde çalışan hekimlerin sağlık sorunlarını, iş ve özel yaşantı içindeki durumlarını tespit ederek, bu sorunlarının çözümü aşamasında kolaylaştırıcı rol oynayabilmek için 2014 yılı Kasım ve Aralık aylarında bir anket çalışması yaptıklarını açıklayan Dr. Metin Aydın, “Çalışmamıza 225 erkek ve 100 kadın hekimden oluşan toplam 325 kişi katılmıştır. Erkek hekimlerin ortalama yaşı 44,4 kadın hekimlerin 40,7 idi. 1. Basamakta çalışan erkek ve kadın hekimlerin ortalama yaşları diğer basamaklarda çalışanlardan daha fazla. Bu sonuçlarda Aydın ilinde çalışan 1. Basamak Aile hekimlerinin yaşça ileri olduklarını göstermektedir. Anketimize katılanlarından yüzde 32 i 1. Basamakta, yüzde 44 ü 2. Basamakta, yüzde 24 ü 3.Basamakta çalışmakta. Yine anketimize katılan hekimlerin yüzde 95’i kamuda, yüzde 5’i özel sektörde, büyük çoğunluğu Dahili ve Cerrahi branşlarda, ASM ve Acillerde çalışmakta idi” dedi.

“HEKİMLERİN YARIDAN FAZLASININ SAĞLIK PROBLEMİ VAR”

Ankete katılan hekimlerin yüzde 51’inin sağlık problemi var olduğunu kaydeden Dr. Aydın, “Sağlık problemi olan hekimlerin büyük çoğunluğu 1. ve 2. Basamak sağlık hizmetlerinde çalışıyorlar. Bu basamaklarda çalışan hekimlerin sağlık problemlerin fazla olmasında ortalama yaşlarının yüksekliği kadar önemli diğer faktör, bu basamaklarda çalışan tüm hekimlerin çok yoğun çalışmalarıdır. 2013 yılı içinde tüm Aydın ilinde polikliniklerde bakılan hastaların yüzde 93’ü 1. ve 2. Basamak sağlık kuruluşlarında bakılmıştır. Gelir kaybı endişesi nedeni ile senelik ve nöbet izinlerini kullanamamaları, kendilerine dinlenme ve sosyal ortam yaratacak zaman bulamamaları, bu yoğunlukta kendi sağlıklarını göremez hale gelmeleri de bir o kadar etkilidir. Tüm basamaklarda çalışan erkek hekimlerin sağlık problemleri kadın hekimlerden daha fazla bulundu. Türkiye de yaşayan kadınların ortalama yaşam sürelerinin erkeklerden daha fazla olması bu sonuçlarla örtüşmektedir. Sağlık problemi olan hekimlerin çoğunluğunun sağlık problemi ölümleri ile ilgili idi” diye konuştu.

“HEKİMLERİN BEDENSEL VE RUHSAL PROBLEMLERİ VAR”

Anketin sonuçlarının Aydın’da çalışan hekimlerin çoğunluğunda hem bedensel hem de ruhsal problemlerin var olduğunu ortaya çıkardığını kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Daha da dramatik olan onkoloji ile ilgili hastalıkları olsa bile hekimlerin geçimlerini sağlayabilmek için çalışmak zorunda kalmalarıdır. Sağlık problemi olan tüm sağlık basamaklarındaki hekimlerin yüzde 69’u en son bir yıl önce doktora muayeneye veya kontrole gitmiş. Tüm bu acı sonuçlara göre sağlık çalışanların sağlığı ve halkın kaliteli sağlık hizmet alması noktasında Türkiye'de uygulanan sağlık sisteminin devamı ciddi şekilde sorgulanması gerektirmektedir. Aydın ilinde çalışan tüm hekimlerin yüzde 62’si çalıştıkları sağlık hizmet ortamlarından memnun değiller. Memnuniyetsizlik durumu 1. ve 3. sağlık basamaklarında daha fazla. Ülkemizde Aile Hekimliği hizmetlerinde her gün yapılan yapboz değişiklikler ile getirilen yeni, akıl almaz, kanunsuz uygulamalar, artan iş yükü ve motivasyonsuzluk Aile Hekimliğindeki memnuniyetsizliğin en önemli sebebidir. Üniversite ve Araştırma hastanelerinde özellikle asistan hekimlerde daha fazla olmak üzere tüm üniversite hekimlerinin aşırı iş yükü, Üniversite'lerin eğitim ve bilim merkezi değil hizmet kurumu olarak görülmesi ve bu şekilde işletilmeye çalışılması, fakat çalışanların dışlanıp çok komik gelirlere mahkûm edilmesi en önemli memnuniyetsizlik sebebidir. 2.Basamak hastanelerde özellikle performans sisteminin iyi,etik hekimlik uygulamalarına getirdiği yıpranma ,hekimlerin sistemin ve hastaların hedefi haline getirilmesi,yönetimsel olarak dışlanıp adeta yok sayılmaları memnuniyetsizliğin en önemli sebebidir”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.