Aydın Tabip Odası Hemşirelerin Baskı Altına Çalıştırıldığını İddia Etti

Aydın Tabip Odası Hemşirelerin Baskı Altına Çalıştırıldığını İddia Etti

Hemşirelik hem eğitim hem de çalışma dönemlerinde çok fazla özveri, fedakarlık gerektiren sağlık meslek grubudur. Ancak Aydın’da yöneticilerin baskısı dolayısıyla hemşireler huzursuzdur” dedi.

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydın, 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan hemşireler haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında “Hemşireler mesleğini icra ederken insana en yakın duran, insanın tüm yaşam belirtilerine duyarlı olan ve bu belirtilerin devamı için çaba, gayret gösteren bir mesleğin üyesidir. Hemşirelik hem eğitim hem de çalışma dönemlerinde çok fazla özveri, fedakarlık gerektiren sağlık meslek grubudur. Ancak Aydın’da yöneticilerin baskısı dolayısıyla hemşireler huzursuzdur” dedi.

Sağlıkta Dönüşümle şu anda çalışan hemşirelerin yüzde 90’nının tedavi edici sağlık hizmetlerinde çalıştığını belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “Buna rağmen şu anda Türkiye’deki tedavi edici sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kadronun yarısından bile az hemşire kadrosu ile yürütülmektedir. Bu ise çalışan hemşirelere had safhada iş yükü ve yoğunluğu getirmektedir. Hemşireler bugün kendilerine görev tanımları dışında yüklenen pek çok ek görevlerin oluşturduğu iş yoğunluğundan dolayı gerçek hemşirelik bakım hizmetlerini veremiyor, toplumda o nedenle gerçek hemşirelik hizmetlerini alamıyor veya tanımıyor, sağlık hedeflerine ulaşmada hemşirelik potansiyeli de yeterince değerlendirilemiyor” diye konuştu.

“Bugün Türkiye’de çalışan hemşireler Avrupa’da çalışan hemşirelerden 7 kat daha fazla çalışmalarına rağmen onların aldığı ücretin ancak üçte birini alabilmektedir” diyerek açıklamasına devam eden Dr. Metin Aydın, “Hemşireler yaptıkları işler dolayısı ile ciddi bulaşıcı ve öldürücü hastalıklara yakalanma, hasta ve hasta yakınlarının sürekli şekilde şikayeti veya sözlü fiziki şiddet uygulamaları, idarecilerin veya çalışma ortamı arkadaşlarının baskıları ile karşı karşıyadır. Yoğun çalışma ve eğitim problemleri nedeni ile mesleklerinde kariyer yapamama ve ilerleyememe sorunları da mevcut olan hemşireler bugün hemşireliğin değişimi ve yapmakta oldukları rol ve işlevlere uygun olmayan, yetersiz kalan Hemşirelik Kanunu ile hizmet verme durumundadır. Türk Hemşireler Derneği’nin yaptığı çalışmaya göre bugün hemşirelerin % 60’ı yaptıkları işlerden memnun değildir. Yine bir başka araştırmada %40’ı çalışırken baskı dayatma sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan,%13’ü amirlerle sorun yaşamaktan,%7’de işini kaybetmekten korkmakta.

Hemşireler tüm bu yönetim anlayışları nedeni ile bugün yaptıkları meslekten dolayı hasta insanların yaşamlarına yakın durmak bir yana kendi meslek ve özel yaşamlarından uzak durmak zorunda bırakılmış, bezdirirmiş, sindirilmiş bir insan haline getirilmiştir. Tüm bu sorunların çözüm makamı olan Sağlık Bakanlığı bu sorunları gidermek bir yana Sağlık Bakanlığın’da Hemşirelik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nı kaldırmıştır” diyerek Aydın’da hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının sıkıntılı olduğunu belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.