Aydın Tabip Odası’ndan emekli hekim ücreti açıklaması

Aydın Tabip Odası’ndan emekli hekim ücreti açıklaması

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, sağlık çalışanlarının emekli ücretleri ve diğer sorunlara dikkat çekmek için 13 Mart’ta görev başında olacakların belirtti.

Uzun bir tıp eğitimi ve yorucu bir çalışma döneminin sonunda emekli hekimlerin yalnızlığa terk edilirken, ekonomik ve sosyal açıdan pek çok sorunlarla karşı karşıya kalmakta olduğunu savunan Dr. Metin Aydın, “Kamuda çalışırken gelir düzeylerinin yetersizliği yanında aldıkları ek ücretlerin emekli maaşlarına yansıtılmaması sonucu standart yaşamlarını sürdürebilmek için hekimler emekli olunca çalışmak zorunda kalmaktadır. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sigorta primi gerçek ücretin altında gösterildiği için emeklilik döneminde düşük ücret nedeniyle hekimler yine çalışmak zorunda kalmaktadır. Bugün ülkemizde emekli hekimler ortalama olarak Emekli Sandığında bin 800-2 bin 200 TL, SSK’da bin 100- bin 400 TL, Bağ-Kur’da 800-900 TL maaş almaktadır. Oysa şu anda Türkiye’de Yoksulluk Sınırı 3 bin 800TL, Açlık Sınırı bin 100 TL’dir. Yapılan bir araştırmada emekli hekimlerin ekonomik sıkıntı nedeni ile yüzde 56’sının çalışmak zorunda kaldığı, yüzde 27 emekli hekimin ise çalışmak zorunda olmasına rağmen sağlık problemi nedeni ile çalışamadığı saptandı. Yüzde 17 hekim ise çalışmaya ihtiyacı olmadığını dile getirdi” dedi.

Rakamların emekli hekimlerin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik şartları açık olarak ortaya koymakta olduğunu öne süren Dr. Aydın, “Emekli hekim maaşları ile bazı meslek gruplarına ait emekli maaşları karşılaştırıldığında hekimlere yapılan haksızlık açık olarak ortaya çıkmaktadır. Şu anda emekli hakim ve savcıların maaşları 5 bin -5 bin 500 TL, emekli subayların maaşları 3 bin -6 bin TL arasındadır. Ekonomik sorunlar yanında son yıllarda yaşanan mesleki değersizleştirme, etik değerlerdeki yozlaşmaya ve sağlık sistemindeki piyasalaşmaya bağlı olarak emekli hekimler sağlık hizmeti almak istediklerinde de hak etmedikleri davranışlarla karşı karşıya kalmaktadır. Emeklilik insani ve sosyal bir haktır. Tüm emekli hekimlerin meslek saygınlığına uygun emeklilik yaşamları, ekonomik ve sosyal açıdan rahatlıkla sürdürebileceği şekilde oluşturulmalıdır. Aydın Tabip Odası olarak emekli hekimlerin yaşadığı sorunların esasında tüm hekimlerin sorunu olduğu ve bu konuda tüm hekimlerin birlikte mücadele etmesi gerektiğinin farkındayız. Emeklilik dönemlerinde hekimlerin yanlarında olmak, sorunlarını kamuoyu ile paylaşmak önümüzde bir görev olarak durmaktadır. İşte bu doğrultuda TTB, Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası, Türk Sağlık Sen üyeleri olarak sağlık çalışanlarının emekli ücretleri, temel ücretleri, fiili hizmet zammı, hastaların eşit ücretsiz nitelikli sağlık hakkı, çalışma koşullarımızın düzeltilmesi talepleri için 13 martta hep beraber g(ö)rev başında olacağız” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.