Adnan Menderes Farkındalığı Paneli düzenlendi

Adnan Menderes Farkındalığı Paneli düzenlendi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü, Adnan Menderes Farkındalığı Paneli düzenledi. Panelde konuşan ADÜ Yapay Zeka Topluluğu Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Zarif Tapkan “Adnan Menderes dönemindeki teknik üniversiteleri anlattı.

Aydın’ın yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olan merhum Başbakan Adnan Menderes, idamının altmış birinci yılında farklı kurumlarda çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediyor. 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü, Adnan Menderes Farkındalığı Paneli düzenledi. 
Söke İşletme Fakültesi Dekanı, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun’un moderatörlüğünde gerçekleşen panele, üniversite yönetimi ve senato üyeleri toplu olarak iştirak etti.

Panelde, ADÜ Yapay Zeka Topluluğu Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi  Pınar Zarif Tapkan, “Adnan Menderes ve Teknik Üniversiteler” farkındalığı hususunda aktarımlarda bulundu.

whatsapp-image-2022-09-22-at-17-15-36-1.jpeg

İki teknik üniversite açıldı

Tapkan sözlerine şöyle başladı:

“Başbakan Adnan Menderes döneminde en ileri teknolojilerin Türkiye’ye getirilmesi ve yeni nesillere öğretilmesi amacıyla sadece bilimi öğretmek değil, bilim üreten ve uluslararası ölçekte yönlendirebilen eğitim kurumlarının kurulması yolunda adımlar atılmıştır. Bu kapsamda Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi olmak üzere Türkiye'de iki teknik üniversite açılmıştır.”

Menderes’in olumlu tutumu ve desteği

Başbakan Adnan Menderes dönemine ilişkin verdiği bilgilere devam eden Tapkan, “Türkiye’nin siyasi ve askeri menfaatleri için özellikle Rus sınırına yakın yerlerdeki insanların göç etmesinin engellenmesi ve nüfusu daha da artırılması amaçlanmıştır. Başbakan Adnan Menderes’in olumlu tutumu ve desteğiyle maddi kaynaklar sağlanmıştır. Özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde görevli seçkin akademisyenler görevlendirilmiş, Avrupa’ya ve Amerika’ya uzmanlar ile bilim insanları gönderilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin sıfırdan kurduğu bir üniversite olmuştur.” dedi.

whatsapp-image-2022-09-22-at-17-15-36.jpeg

Yüzde 14’ü ile ilk sırada

II. Dünya Savaşı sırasında temelleri atılan Birleşmiş Milletler’in barış ve güvenliğin korunması adına az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere teknik yardım sağlamak için Türkiye ile 1951 yılında anlaşma yaptığını hatırlatan Tapkan,  “Orta Doğu’daki konut sorunu ve üniversitelerin mimarlık ve şehir/bölge planlama eğitimine ilişkin araştırma yapmak hedeflenmiştir. 1959’da TBMM onayıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi; eğitim dili İngilizce olan ilk Türk üniversitesi, merkezi bilgisayar sistemi, kütüphanesinde 500 binden fazla basılı kitap, CNBC-e Business dergisi CEO fabrikası, Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 14’ü ile ilk sırada yer almaktadır.” diye konuştu.

Menderes fark yarattı

Tapkan, Menderes’in eğitime verdiği öneme dikkat çekerek, sözlerini şöyle noktaladı:
“Merhum Başbakan Adnan Menderes etkisi ve farkındalığıyla yükseköğrenimi ülkenin tamamına yaygınlaştırma politikası izlemiştir. Trabzon, İzmir, Erzurum, Ankara, Eskişehir gibi şehirlerde akademik altyapı oluşturup, Türkiye’nin gerek uluslararası gerekse ulusal düzeyde temsilinde farkındalık oluşturmuştur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.