Anlıak: “Jeotermal santralden salınan hidrojen sülfat, çiğ ve yağmurla inciri yok ediyor”

Anlıak: “Jeotermal santralden salınan hidrojen sülfat, çiğ ve yağmurla inciri yok ediyor”

Aydın’da tarım mı enerji mi tartışmaları gündemden hiç düşmezken, aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltesi düşen incirde, jeotermal santraller tarafından doğaya salınan hidrojen sülfatın etkisi yeniden gündeme getirildi.Küresel ısınmanın Ege’de olduğu gibi ülke genelinde üretimi etkilediğini belirten Anlıak,“Aydın’da hiç kimse jeotermaller incire zarar vermiyor diyemez. Özellikle bu santrallerden doğaya salıverilen hidrojen sülfat, çiğ ve yağmurla birlikte incire büyük zarar veriyor.”açıklaması yaptı.

Bir tarafta temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilen jeotermal, diğer tarafta asırlardır Ege'de üretilen, ihraç edilen, Türkiye'nin geleneksel tarım ürünlerinden incir, zeytin ve üzüm. Bölgede kurulan jeotermal enerji santrallerinin bölgedeki tarımsal üretimi olumsuz etkilediği, incir, zeytin ve üzüm başta olmak üzere tarımsal ürünlerin üretimini, kalitesini olumsuz etkilediği tartışılmaya devam ediyor.

İncir ve enerji üretimi karşı karşıya

İncirin başkenti Aydın’da yaklaşık 40 bin hektarda incir üretiliyor. İl genelinde üretilen ortalama 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor.

Jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’nın 1. ve kurulu güç bakımından ise dünyanın 4. ülkesi konumunda olan Türkiye, jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk beş ülkenin arasında yer alıyor.

Binlerce yıldan bu yana devam eden incir üretimi ile enerji üretimi karşı karşıya gelmeye devam ediyor.

Küresel ısınma inciri vurdu

Küresel ısınmanın vurduğu Türkiye’deki tarım ürünleri de alarm veriyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, dünyanın önde gelen incir üretim merkezlerinden Nazilli’de etkili olan aşırı sıcaklıkların incir rekoltesini olumsuz etkilediğini, rekoltede yüzde 15-20 düşüş beklediklerini ifade etti.

Aydın’da incirin küresel ısınma nedeniyle lekelenip aktığına dikkat çeken Anlıak, sıcaklıklardaki hızlı ve fazla artışın, nem ve yağan asitli çiğlerin üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Hidrojen sülfat inciri eritiyor

Anlıak, jeotermale ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Küresel ısınmanın Ege’de olduğu gibi ülke genelinde üretimi olumsuz etkilediğini kaydeden Anlıak, bölgede kurulan jeotermal santrallerin incire zarar verdiğini ileri sürerek, “Aydın’da incir, Manisa’da üzüm, Malatya’da kayısı yok. Bu sene bildiğim her yerde mahsul sorunu yaşanıyor. Aydın için konuşmamız gerekiyorsa, ben kendim şahit oldum. Aydın’da hiç kimse bana jeotermaller incire zarar vermiyor diyemez. Germencik ovasında incir yok. Jeotermal santrallerin barındırdığı hidrojen sülfat, bor, arsenik, radon gibi yoğuşmayan gazlar ve su buharları çok tehlikeli. Özellikle doğaya karışan hidrojen sülfat, çiğ ve yağmurla birlikte inciri eritiyor, ürüne büyük zarar veriyor ve rekolteyi düşürüyor. İncirin akıp bitmesi ile beraber Aydın’da yaklaşık 400 bin kişinin ekonomisi de olumsuz şekilde etkileniyor.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum