ÇİĞ SÜTTE YENİ DÖNEM

ÇİĞ SÜTTE YENİ DÖNEM

Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Başkanı Ünal Önal, çiğ süt fiyatının belirlenmesinde yeni bir sisteme geçildiğini açıkladı.

MEHMET ALİ CİNTOSUN-Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 25 Ocak 2020'de Resmi Gazete'de yayınladığı "Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, çiğ inek sütü, yağ ve protein oranına göre 3 sınıfta değerlendirilecek. Çiğ süt referans fiyatı da bu sınıflamaya göre yapılacak.

Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs-30 Haziran 2021 dönemi için çiğ sütte, A sınıfı için litre başına 2 lira 90 kuruş, B sınıfı için 2 lira 85 kuruş ve C sınıfı için 2 lira 80 kuruş referans fiyat belirledi.

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı, bu iki aylık dönemde litre başına üreticiye 30 kuruş destekleme primi ödeyecek.

“2022 yılı beklenmeden uygulamaya geçilecek”

Çiğ sütte yeni fiyat uygulamasının ayrıntılarına ilişkin bilgi veren ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal,“Uzun yıllardır Tarım ve Orman Bakanlığımız kaliteye göre fiyat uygulamasını gerçekleştirmek istiyordu. Geçen yıl 25 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ”de, çiğ inek sütünün yağ ve protein oranına göre 3 sınıfta değerlendirilmesine ve 2020-2021 yıllarında Çanakkale, Burdur ve Aksaray illerinde, 2022 yılından itibaren ise tüm illerde bu uygulamaya geçilmesine karar verilmişti. Ancak bu karar 2022 yılı beklenmeden Ulusal Süt Konseyi kararıyla 1 Mayıs 2021 tarihinde tüm ülkemizde bu uygulamaya geçilmiş olacak.” dedi.

Önal, uygulamanın kooperatifler ve süt sanayicileri açısından olumlu bir gelişme olduğunu, çiğ sütü, mevcut laboratuvarlarında daha işler kullanıp böylece kaliteli süte daha yüksek fiyat ödeyebileceklerini söyledi.

“Süt sanayicileri fiyatlara tepkili”

Süt pazarında özellikle Şubat ayından bugüne mevsimlik süt artışının da etkisiyle sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Önal, “Gıda Konseyi tarafından oluşturulan ve Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan bu kararın daha yüksek fiyat olmasını temenni ederdim fakat mevcut şartlar göz önüne alındığında yapılacak yüksek fiyat artışı sektörümüzü çıkmaza sokabilirdi. Şu anda bu fiyata bile sanayici tarafından tepki gösteriliyor. Kararın 2 aylık gibi bir süre için alındığını dikkate alırsak, süt talebinin artacağını öngördüğümüz Haziran ayı içinde daha yüksek fiyatların verilebileceğini öngörmekteyim” diye konuştu.

“Çiğ süt üreticisi dertli, çözüm şart”

Önal, çiğ süt üreticilerini son iki ayda yem başta olmak üzere girdi fiyatlarının yüzde 15 oranında arttığını belirterek,“Tarım ve Orman Bakanlığımızın önderliğinde ihtiyaç duyulduğunda kooperatiflerce ve tüm süt sektörünün de iş birliği ile bu sorunu çözmesi gerekmektedir. Son 2 ayda süt fiyatları sabitken,  yem fiyatları yüzde 15 arttı ve hala artmaya da devam ediyor. Çiftçimiz her süt zammı verildiğinde daha zamlı süt parasını almadan zamlı yem almaya alıştı. Bunu çözmemiz gerekiyor. Benim kooperatifimin üreticileri, ortakları bunu talep ediyor” açıklamasında bulundu.

 

 

“Kuraklık çiftçiyi endişelendiriyor”

Aydın’da yetersiz yağışlar nedeniyle yaşanacağı öngörülen kuraklık nedeniyle, üreticilerin Temmuz ve Ağustos aylarında sulama suyu kullanıp kullanamayacağına dair kesin bilgilerinin olmadığının altını çizen Önal, “Çiftçi, silajlık mısır ve yonca ekip ekemeyeceklerine karar vermekte zorluk yaşıyor. Kuraklık nedeniyle ekim olmazsa, silaj ve yonca fiyatlarının da aşırı yükseleceği düşüncesiyle bir tedirginlik söz konusu. Üreticilerimizin en büyük maliyetlerini oluşturan yem ve yem bitkisi fiyatlarını düzenlememiz, çiğ süt fiyatlarının sabit kaldığı dönemlerde özellikle kesif yem fiyatlarının da sabit kalmasını sağlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.