Değirmende 'hak' kalmadı

Değirmende 'hak' kalmadı

Değirmende 'hak' kalmadı

Kuyucak'ın Yamalak Mahallesi'nde 10 yıldır değirmencilik yapan Hasan Hüseyin Öztürk (40), "Hak değirmende" sözcüğünün tarih olduğunu belirterek, "Eskiden değirmenlerde para alınmazdı, yerine örneğin 5 doluda bir dolu buğday alınırdı. Şimdi ölçüm cihazları sayesinde kilo başına para alınıyor. Değirmenlerde 'hak' uygulaması kalmadı" dedi.

 

Yamalak Mahallesi'nde 10 yıldır değirmencilik yaptığını ifade eden Hasan Hüseyin Öztürk, merak ettiği için başladığı değirmenciliği Denizli'de öğrendiğini ve merkez olarak gördüğü Yamalak'ta da dükkan açtığını belirtti. Bakliyat ve hububat üzerine her şeyi öğüttüklerini dile getiren Öztürk, arpa, buğday, mısır, şalgam, yulaf, toz biber, pul biber ve sezonluk olarak salça yaptıklarını, nar suyu ve pekmez yapanlar için üzüm suyu çıkardıklarını ifade etti. Öztürk, ağır bir iş olmasına rağmen işini sevdiğini, bölgenin tek taş değirmeninin de kendisinin olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"70 - 80 kiloluk çuvallar oluyor. Yalnız yapılacak bir iş değil. Ama bizim yerimiz müsait olmadığından ve şartlar ağır olduğundan mecburen kendimiz çalıştırıyoruz. Yani bir işçi çalıştırsak maliyeti 2 bin lirayı buluyor. Onu da bizim kaldıracak gücümüz yok. Hedefim ilk olarak kendi yerimi açmak. Ben burada kiradayım. Kendi yerime geçtikten sonra tohum temizleme üzerine ve her çeşit son sistemleri getireceğim."

"HAS UNU, YARI YARIYA KULLANSINLAR"

"Şu anda televizyonlarda ve birçok yerde kepekli unun daha faydalı olduğu söyleniyor" diyen Öztürk, "Ben de bu kepekli un üzerine çalışacağım. Biz has unu hazır alıp satıyoruz. Has una tam olarak karşı değiliz ama has unu kepekli unla yarı yarıya karıştırarak kullanmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"ESKİDEN İNSANLAR DEĞİRMENE PARA ÖDEMEZLERDİ"

Geçmiş dönemlerde insanların değirmene para ödemediklerini bildiren Öztürk, "İnsanlar kantar gibi ölçekler olmadığı için kilo üzerine değil de dolu üzerine geliyorlarmış. Yani bir insanın getirdiği buğday 5 dolu geldi, bunun bir dolusunu hak parası olarak değirmene bırakıyorlarmış. Şu anda böyle bir şey kalmadı. Şimdi herkes kilo üzerine geliyor, parasını verip gidiyor. Bu durum halk arasında çok yaygın olan, 'hak değirmende' söyleminin de tarih olmasına neden oldu. Bu cümleyi, 'değirmende adil davranılır' olarak da algılamak mümkündü. O manada 'hak' anlayışı devam ediyor. Kimsenin hakkı kimseye geçmiyor" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.