İYİ Partili Karakaş Aydınlı üreticinin sesi oldu, meclise önerge sundu

İYİ Partili Karakaş Aydınlı üreticinin sesi oldu, meclise önerge sundu

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Aydınlı buğday üreticilerinin sesi oldu. TMO tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının, üreticilerin beklentilerinin altında kaldığını dile getiren Karakaş, çiftçilerin ürünlerini TMO'ya satmak için randevu almakta sorun yaşadığını belirtti. Karakaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, hasat mevsiminde büyük zorluklar yaşayan buğday üreticisinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Karakaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

“Türkiye buğdayda dışa bağımlı”

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının, üreticilerin beklentilerinin altında kaldığını ifade eden Karakaş, “Bir zamanlar tarımda dünyanın kendi kendine yetebilen 7 ülkesinden biri olan ve tahıl ambarı olarak görülen Türkiye; şu anda 100'ü aşkın ülkeden tarım ürünleri ithal eden,  tarım ithalatçısı bir ülke haline gelmiştir. Türkiye, uygulanan yanlış tarım politikaların bir sonucu olarak net ithalatçı olduğumuz buğdayda, artık Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere diğer ülkelere bağımlıdır.” dedi.

Tarım sektöründe karlılığı sürdürebilmek ve üretimi devam ettirebilmek için adil bir fiyat politikası uygulanması gerektiğine dikkat çeken Karakaş, TMO’nun açıkladığı fiyatlar karşısında çiftçinin, artan girdi fiyatlarının karşısında ezildiğini söyledi.

whatsapp-image-2023-06-15-at-17-23-03.jpeg

Aydınlı buğday üreticilerinin sesi oldu

Karakaş, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin, ürünlerini TMO'ya satmak için randevu almak konusunda büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirterek, Aydın’da buğday üreticisinin yaşadığı sorunları anlattı.

Karakaş, “Seçim bölgem olan Aydın’da üreticiler, TMO’nun randevu sisteminden dolayı ciddi bir mağduriyet yaşamakta ve siteden almış oldukları randevularına rağmen saatlerce sıra beklemektedirler.  Bu durum, hasat ettiği ürünü muhafaza etmek zorunda olan üreticiler için büyük bir sıkıntı yaratmaktadır. Uzak köylerden gelen çiftçilerimiz sabah erken saatlerinde olan randevuları için geceden Tariş’e gelmelerine rağmen saatlerce sıra beklemektedirler. Bu durumun ürün kayıpları başta olmak üzere birçok mağduriyet yaratması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca TMO’nun ödemeleri sadece Denizbank ve İş Bankası üzerinden gerçekleştirmesi de çiftçilerimizi oldukça zorlamaktadır. Çoğu çiftçi devletten aldığı destekleme hesaplarından dolayı Ziraat Bankası ile çalıştığı için ürünlerini bırakıp ödemelerin yapıldığı bankalara hesap açtırmaya gitmek zorunda kalmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Gerekli düzenlemeler yapılmalı”

 Tarım sektörünün Türkiye ekonomisi için stratejik bir sektör olduğunu ve üreticilerin karşılaştığı bu tür zorlukların çözülmesinin, sektörün sürdürülebilirliği ve kalkınması için önemli olduğunu vurgulayan Karakaş, “Üreticilerimizin mağduriyetlerini gidermek ve üretimlerini etkili bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamak adına TMO’nun fiyatlandırma, randevu sistemi ve sitemin işleyişinde gerekli düzenlemelerin yapılması üreticilerimizin mağduriyetlerini bir nebze olsun giderecektir ve çiftçilerimizi üretime teşvik edecektir.” açıklamasında bulundu.

İyi Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti: 

1. Üreticilerin talepleri, tarım sektöründe artan maliyetler ve diğer zorluklar göz önüne alındığında, adil ve sürdürülebilir bir fiyat politikası belirlemek ve üreticilerin mağduriyetlerini gidermek için buğday alım fiyatlarında revizyon yapmayı, alım fiyatlarını yükseltmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

2. TMO neden yerli çiftçiden buğday alıp; eksik kalması halinde buğday ithal etmek yerine önce ürün ithal edip çiftçimizi hem ürün fiyatlandırması hem de alım aşamasında mağdur etmiştir? Ürün alım planlaması ve ithal edilecek ürünlere ve miktarlarına karar verilmesi nasıl planlanmaktadır?

3. TMO; 2022 yılında ne kadar buğday ithal etmiş?

4. 2023 yılı için planlanan toplam buğday ithalatı nedir? 2023 yılının ilk 6 ayında ithal edilen buğday var mıdır? Varsa ne kadardır?

5. 2022 ve 2023 yıllarında buğday ithal edilen ülkeler hangileridir? Hangi ülkeden, ne kadar buğday ithal edilmiştir?

6. Hasat ettiği ürünlerini TMO'ya satabilmek için randevu alan fakat randevu saatinde satım işlemini gerçekleştiremeyen ve saatlerce sıra bekleyen üreticilerin mağduriyetlerini gidermek için yapmış olduğunuz bir çalışma var mıdır?

7. Randevuların daha hızlı, etkin bir şekilde düzenlenmesi için bir çalışma yapacak mısınız? Bu konuda atmayı planladığınız adımlar nelerdir?

8. Hasat ücretlerinin yatacağı bankalara nasıl karar verilmiştir? Çiftçilerimizin desteklerinin yatırıldığı ve hali hazırda hepsinin hesabının bulunduğu devlet bankası olan Ziraat Bankası ile neden çalışılmamıştır? Neden devlet bankaları yerine, özel bankalar seçilmiştir?

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.