Kuyucak ve Bozdoğan ilçelerindeki jeotermal girişiminde yeni iddia: Belediyeler ihale açmadan şirketlere ruhsat verdi

Kuyucak ve Bozdoğan ilçelerindeki jeotermal girişiminde yeni iddia: Belediyeler ihale açmadan şirketlere ruhsat verdi

Uzun yıllardır jeotermal enerjilerin çevreye etkilerinin tartışıldığı Aydın’da, Kuyucak ve Bozdoğan ilçelerinde açılması planlanan enerji santrallerine tepkiler sürüyor. Kurtuluş ve Alamut mahallelerinde başlayan direnişin ardından yeni bir iddia ortaya atıldı. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, yerel yönetimlerin ihale açmadan özel şirketlere arazi ruhsatı verdiğini ileri sürdü. Vergili, seçim öncesi oy kullanacaklara dikkat çeken ‘oy’ önerisinde bulundu.

Kuyucak’ın Kurtuluş Mahallesi’nde özel bir şirket tarafından başlatılan jeotermal çalışması, köylülerin tepkisi üzerine durduruldu. Jeotermal kuyu çalışmalarının yapıldığı bölgeye gelen mahalle halkının müdahalesiyle iş makineleri engellendi. Yaklaşık 15 kişilik heyet Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne giderek şikayetçi oldu. Kurtuluşspor takımı oyuncuları, ligdeki bir müsabaka öncesi ‘Havama, suyuma, toprağıma, yaşam hakkıma dokunma. Horsunlu-Kurtuluş-Gencelli. Joetermale hayır’ pankartı açarak olaya dikkat çekti.
Bozdoğan’ın Alamut ilçesinde kurulması planlanan jeotermal elektrik santraline de köylüler karşı çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığı bölgedeki vatandaşlar, “JES’e hayır” mücadelesi başlattı.

CHP’nin Bozdoğan Belediye Başkan Adayı Mustafa Galip Özel ise duruma ilişkin tavrını, “JES Bozdoğan’a giremez. Hiç kimse merak etmesin. Bozdoğan’a kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

aycep-baskani-mehmet-vergili-konusmamiz-engelleniyor-597901-5.jpg

“Belediyeler ihale açmadı”

Kuyucak ve Bozdoğan ilçelerindeki jeotermal girişiminde tartışmalar ve mücadeleler sürerken, yeni bir iddia ortaya atıldı. Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, “Yerel yönetimler bu tarım arazilerinin ruhsatını ihaleye çıkarmadan özel şirketlere vermişler. Biz bu ihaleleri duymadık. Daha önce yapılan 218 ihaleden haberimiz vardı ve tepkimizi gösteriyorduk. Şimdi ihaleyi yayınlamadan sessiz sedasız bu işi yapmışlar. Belediyeler bu işe çanak tuttular” ifadelerini ileri sürdü.”

“Tarihimiz ve kadim topraklarımız yok olur”

Jeotermal ve maden sahalarının tarım arazilerini yok etmenin eşiğine getireceğine değinen Vergili, “Dünyanın en değerli topraklarında yaşıyoruz. Jeotermal enerji santralleri ve maden tesisleri bu bölgenin yüzde 85’ini kapsarsa, tarım bölgesi olmaktan çıkacağız. Tarihimiz ve kadim topraklarımız yok olur. Kurtuluş ve Alamut halkının haklı mücadelesinin yanındayız. Burası bittiği zaman dünya biter, bunu anlatıyoruz. Bu kadar çılgınlık yeter. Vatan topraklarının tarım toprağı olarak kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Mustafa Savaş’a soru”

Köşk’te ÇED süreci başlatılan DORA-5 Jeotermal Enerji Santrali projesiyle ilgili Cumhur İttifakı’nın AK Partili Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş’a soru yönelten Vergili, “Bu topraklar jeotermal bölgesi haline geldiğinde Mustafa Savaş ne kazanacak? Kendisi Ankara’da yaşadığı için bu havayı solumayacak, suyu kullanmayacak. Jeotermali destekleyenlerin hiçbirisi seçilemedi” açıklamasında bulundu.

Oy önerisi

Vergili, 31 Mart yerel seçimleri öncesi Aydın’da sandığa gidecek vatandaşlara ise, “Kim olursa olsun, sizin doğal yaşam haklarınızı gasp etmeye çalışan, bu şirketleri destekleyen ve onlarla iş birliği yapan belediye başkanlarına oy vermeyin, yaşamınıza ve doğaya sahip çıkın” önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum