Nazilli OSB'de Arazi Karteli'nin il müdürünü görevden aldırdı iddiası

Nazilli OSB'de Arazi Karteli'nin il müdürünü görevden aldırdı iddiası

Nazilli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) üretime geçmeyen parsellerin arkasında olduğu öne sürülen ‘Arazi Karteli’ meğer işine gelmeyen bürokratları görevden aldırma konusunda da mahirmiş!

Aydınlı başarılı bürokrat Sanayi ve Teknoloji eski İl Müdürü Tunay Çoban’ın, geçtiğimiz süreçte Nazilli OSB’ye yönelik yapılan yoğun parsel denetimlerinden duyulan rahatsızlık sonucunda görevden alındığı ortaya çıktı. 
15 Temmuz 2016’da yaşanan Darbe Girişiminden sonra Aydın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü olarak atanan Aydınlı başarılı bürokrat Tunay Çoban’ın göreve başlamasıyla başta Nazilli OSB olmak üzere birçok OSB’de genişleme projeleri başlatıldı. Aydın Valiliği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce eş zamanlı olarak OSB’lerde sanayi parsellerine yönelik yapılan yoğun parsel denetimlerinin, sanayi parsellerinde yasal sürelerde üretime geçmeyen, parselleri rant amacıyla bekleten arsa kartellerini rahatsız etmesininse Müdür Çoban’ın görevden alınmasına ilişkin o süreçte şikâyet konusu olduğu öğrenildi. Süreç dahilinde aralarında OSB’lerin genişlemesinden rahatsızlık duyan ve Nazilli OSB’de de birçok parseli bulunan Uğur Şirketler Gurubu gibi bazı firmalarla OSB parsellerini rant amacıyla kullandığı öne sürülen ve aralarında Nazilli OSB Müdürü Yaşar Barış ile Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan’ın da bulunduğu arsa sahiplerinin İl Müdürü Tunay Çoban’ı görevden aldırmak için harekete geçtiği iddialarıysa akıllara durgunluk verdi. 

whatsapp-image-2022-03-29-at-13-47-34.jpeg
TAHSİS İPTALLERİNİ KİM ENGELLİYOR?
OSB sayısı ve alan büyüklüğü ile başta Denizli olmak üzere birçok ilden önde olan Aydın, sanayi üretimi ve kişi başı milli gelirdeyse beklenen seviyeyi bir türlü yakalayamıyor. Başta Nazilli OSB olmak üzere bazı OSB’lerde yatırımcıların parsel talepleri yer yok denilerek karşılanmazken, OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) verilerine göre, ildeki 7 OSB’de bin 411 hektarlık alanda 441 sanayi parseli bulunmasına rağmen ancak 243’ünde üretim yapılması ve birçok parselin âtıl durumda bekletilmesi büyük dikkat çekiyor.
 Başta Nazilli OSB olmak üzere, yatırımcıların tahsis talepleri senelerdir yer yok denilerek karşılanmazken, OSB yönetimlerinin genişleme ve kamulaştırma projelerini ağırdan almaları, uzun yıllar önce OSB alanı ilan edilen yerlerin bile halen kamulaştırılmaması, OSB Uygulama Yönetmeliğine göre tahsisli parsellerin iki yılda üretime geçme zorunluluğuna rağmen yıllardır üretime geçmeyen parseller hakkında tahsis iptalleri yapılmaması da vurdumduymazlığı gözler önüne seriyor. 
 ÇOBAN ‘ARAZİ KARTELİ’Nİ RAHATSIZ ETTİ!  
Sanayi parsellerinin amacı dışında depolama faaliyeti olarak kullandırıldığı iddialarıysa akıllara başta Nazilli OSB’de olmak üzere bazı OSB’lerde ‘Arazi karteli mi var?’ sorusunu da getiriyor. OSB ilan edilen alanların OSB yönetimlerince kamulaştırma yapılmadan bekletildiği, bu alanların OSB tüzel kişiliğince kamulaştırılması gerekirken, alınıp satılarak rant elde edildiği iddiaları da ildeki ekonomi kulislerinde uzun süredir konuşuluyor. Öte yandan edinilen bilgilere göre, Sanayi ve Teknoloji eski İl Müdürü Çoban’ın özellikle memleketi olması nedeniyle de gelişmesi ve yeni yatırımların gelmesi için üzerinde önemle durduğu Nazilli OSB’nin genişlemesine yönelik yoğun çabaları, sanayi parsellerine yönelik yapılan yoğun parsel denetimlerinin, yasal sürelerde üretime geçmeyenleri rahatsız etmesi nedeniyle görevden alındığı da ileri sürülüyor. Parselleri rant amacıyla bekleten arsa kartellerini ve yeni yatırımların özellikle işgücü piyasasında neden olacağı rekabet ortamının OSB’lerde etkin bazı firmaları tedirgin etmesinin Müdür Çoban’ın türlü şikayetler sonucunda görevden alınması sürecinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.  
 80 PARSEL YATIRIMCI BEKLİYOR!  
Görev yaptığı dönemde başta organize sanayi bölgeleri genişleme projeleri olmak üzere, üniversite-sanayi işbirliği, AR-GE merkezleri kurulması, coğrafi işaretli ürün tescilleri gibi bir çok projeyi hayata geçiren başarılı bürokratın görevden alınması o süreçte Aydın kamuoyu ve iş çevrelerinde şok etkisi yaratmıştı. Halihazırda başta Nazilli OSB olmak üzere, Efeler, Söke gibi ilçelerdeki yatırımcıların parsel talepleri de yer olmadığı gerekçesiyle karşılanamazken, OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) verilerine göre Aydın’da halihazırda toplamda 80 sanayi parseli yatırımcı bekliyor. İldeki yatırım amaçlı parsel talebi karşılanmayan birçok yatırımcıysa başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile bölge milletvekillerinin OSB’lerin mevzuata uygun faaliyet göstermesine ilişkin harekete geçmelerini bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.