Nazilli OSB'de ortalık karıştı! İşte tüm detaylarıyla yeni gelişmeler

Nazilli OSB'de ortalık karıştı! İşte tüm detaylarıyla yeni gelişmeler

Nazilli OSB’deki üretime ve istihdama katkı sağlamayan parsellerle ilgili olarak sürecin hızlanması noktasında harekete geçildi.

Nazilli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kuruluş sürecinden bugüne müdür olarak görev yapan Yaşar Barış, aralarında yaklaşık 22 yıl önce yer tahsisi yapılmasına rağmen bir türlü üretime geçilmeyen parsellere sahip olan firma yetkililerine en son sözlü uyarılarda bulunduklarını açıkladı.

Halihazırda inşaat süreci devam eden firmaların en geç bir ay içinde üretime geçeceğini söyleyen Barış, OSB’deki 42 parselin 6’sı dışında tamamının üretim faaliyetinde olduğunu savundu. 

Sürece açıklık getiren Nazilli OSB Müdürü Yaşar Barış, geçtiğimiz aylarda ihtarname çektikleri firmalara en son sözlü olarak da uyarılarda bulunduklarını belirterek, inşaat çalışmalarının en geç 1 ay içinde tamamlanacağını kaydetti.

whatsapp-image-2022-03-31-at-16-30-01-1.jpeg

Üretim faaliyetine geçilmeyen parseller arasında en çok dikkat çeken C-H Hafriyat adlı firmanın sahibi Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan’ın da uyarıldığını kaydeden Müdür Barış, “Firma yetkililerini tek tek çağırıp ya da arayıp söyledik. Önümüzdeki ay bitirip başlıyoruz dediler. Sizin yüzünüzden insanlara yalan söylemek zorunda kalmayayım dedim. Madem ki yaptınız bir şey bitirin iskan raporunuzu alın, tapunuzu da verelim ne yapacaksanız yapın dedim” dedi.

“Biz büyük sanayi olsun dedik!”

OSB alanı içinde moloz dökülen yer olmasıyla yadırganan C-H Hafriyat adlı firmanın sahibi Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan’ın aynı zamanda Nazilli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı olduğuna atıf yapan Müdür Barış, “O küçük sanayi olsun dedi, biz büyük sanayi olsun dedik. Biz yıllardır OSB’nin büyümesi ve genişlemesi için uğraşıyoruz. 42 parsel var. 2 bin 500 kişi çalışıyor. Şu anda yeni 33 dönümlük ve 12 dönümlük 2 sanayi parseli çıkarıyoruz. Bu 45 dönümlük parselin satışını da gündeme getireceğiz. Moloz dökülen yer, Nuri Arslan’a ait. O da inşaata başladı ve şu anda bitirme aşamasında. Büyükşehir itfaiye raporunu istiyor. Nuri Arslan, iskan raporu ve iş yeri açma ruhsatı alacak. Birileri o yeri depolama amaçlı kiralamak istedi ama biz üretim olmadıktan sonra izin vermiyoruz. Üretim yoksa biz depocu oluruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-03-31-at-16-30-01.jpeg

Defalarca ihtarname çekildi

Yer tahsisi yapılıp üretime bir türlü geçmeyen firmalara bugüne kadar defalarca ihtarname çektiklerini vurgulayan Müdür Barış, “15 gün – 1 ay sonra inşaatların bitmek üzere olduğunu ve insanların çalıştığını gözünüzle görürsünüz. Mahkeme süreci devam eden ve yapı denetimle problemi olan firma dışında hepsi biter. Eskiden buraya yani 2008 yılında kimse gelmiyordu. Şimdi iş kıymete bindi. İnsanlar yapılanı gördü. Benim burada amacım gerçek sanayiciye, gerçek üreticiye ve istihdama yer vermektir. 2006 yılında OSB’nin kesin sınırları belli oldu. 2008 yılına kadarsa istimlak devam etti. Burada her parsel şahsındır. Ayrıca bazı prosedürler ve idari mahkeme süreçleri de uzun sürdü. 2010’dan sonra altyapıya başladık. Altyapı işi 3-5 sene devam etti. Bu aşamalarda devlet ya da özel kredi almadık. Sanayiciden alınan parayla da yollara 1.5 metre dolgu yapıldı” ifadelerini kullandı.

“Artık 10 dönüm isteyene vermeyeceğiz”

  Retek Selülöz Geri Kazanım Endüstrisi adlı firmayla birlikte bazı yer taleplerini de süreç dahilinde geri çevirdiklerini de kabul eden Müdür Barış, “RETEK bizden yer istedi, yer yoktu. Buharkent OSB’de de eğer kendi arıtmasını yapmazsa, çevre konusunda sıkıntı büyük olacak. Zeytinci geldiğinde de ben yer yok derim. Nazilli OSB’nin arıtma tesisi yok. O zaman gelen firmanın kendi arıtmasını yapması da lazım. Umurlu OSB şu anda üçüncü OSB’sini yaptı. Bir arıtma tesisinin bedeli 38 milyon liradır. Biz ASKİ’nin muhatabıyız. Ön arıtmasını yapmadığın zaman bu doğrudan Büyük Menderes’i kirletir. Arıtma tesisi olmadığı için genişleme alanında da daha hiç kimseye yer vermedik. Uğur Soğutma 1 tane değil 5 tane olsun. Günü gelinceye kadar 10 sene önce burada Akkim, Kırlıoğlu, Kutlucam ya da Üçel mi vardı? Bizim amacımız bunları çoğaltmak. Gerçek sanayiciyi istiyoruz. Bizim seçici olmamız gerekiyor. Müteşebbis heyetten geçireceğiz. Artık eskisi gibi ben geldim deyip 10 dönüm yer isteyene de yer vermeyeceğiz. Sen ne kadar sermaye yatırdın diye soracağız” açıklamasında bulundu.

whatsapp-image-2022-03-31-at-16-30-01-2.jpeg

 Süreç dahilinde iflastan kaynaklı kayyumda olan Sartel Kablo’ya ait boşta bekleyen 100 dönümlük yerle ilgili de aşama kaydedileceğini söyleyen Müdür Barış, “Bu 100 dönümlük yerin 12.5 dönüm kapalı alanı var. Firma yetkililerin bize 200 bin lira borcu söz konusudur. Bunu ödediklerinde tapuyu vereceğiz. Kendileri bize borcu yatırıp tapuyu alacaklarını ve aktif hale getireceklerini söylediler. Orası da aktif hale gelecek” sözlerine yer verdi.  

Müdür Barış’ın sürecin hızlandırılacağını açıklamasının ardından Nazilli OSB’de senelerdir boşta bekleyen parsellerde bir ay içinde üretime geçilip geçilmeyeceği büyük merak konusu oldu. Öte yandan Nazilli OSB için Adana, Eskişehir, Manisa ve Antalya’daki OSB’lerin arsa tahsis ve satış sözleşmelerine göre yeni sözleşme hazırlandığı da öğrenilirken, edinilen bilgilere göre ilerleyen süreçte parsel denetimlerine de ağırlık verileceği bildirildi.

whatsapp-image-2022-03-31-at-16-30-02.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum