“Nazilli Portakalı” Irak ve Rusya pazarına ihraç ediliyor

“Nazilli Portakalı” Irak ve Rusya pazarına ihraç ediliyor

Aydın’ın Nazilli ilçesinde “Washington” cinsi portakalın hasat sezonu başladı. Yıllık 12 bin ton portakal rekoltesine sahip bölgede yetişen ürünler, Irak ve Rusya pazarlarına ihraç ediliyor.

Nazilli ilçesinde portakal üretiminin en fazla yapıldığı Hamzallı Mahallesi’nde hasat sezonu başladı.  Mahallede yetişen “Washington” cinsi portakal, Türkiye'nin dört bir yanı başta olmak üzere Rusya ve Irak’a gönderiliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan zorlu portakal mesaisi güneş batana kadar sürüyor. Ağaçlardan tek tek toplanarak kovalara doldurulan ürünler daha sonra kasalanarak depolara kaldırılıyor. Üreticiler depoya kaldırdıkları portakalların soğuk havadan etkilenmemesi için ürünlerini bandırma işlemi uyguluyor. Bölgede yaklaşık 11 bin dekar alanda üretimi yapılan portakalda, mevsimlerin normalde seyretmesi nedeniyle rekoltenin yüksek ve kaliteli olması bekleniyor. 

gfgfgf.fw-002.png

 “Fiyat 1 buçuk lirayı ulaşacak”

Havadis Gazetesi’ne açıklama yapan Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, portakal üreticisinin bu sezon ürünlerinden memnun olduğunu söyledi. Yörükoğlu,  “Nazilli bölgesinde 11 bin 50 dekar dikili portakal arazimiz var.  Bu arazilerde de toplamda 256 bin 780 adet de portakal ağacı mevcut.  Bundan da toplamda ortalama 12 bin ton yıllık verim elde ediliyor. Bizim bölgemizde portakal müthiş bir gelir elde ettiriyor. Şuanda portakalın ağaç başında kilo başı 50-60 kuruş piyasası var. İleriki aylarda portakallar depo yapıldığında 1.5 -1.6 lira gibi rakamlara ulaşacağını zannediyoruz.” dedi.



Dış ilişkiler piyasaya olumlu yansıyor

Bölgede üretilen “Washington” cinsi portakalın Irak ve Rusya pazarlarına ihraç edildiğini belirten Yörükoğlu ,“Bu ürünlerimiz bizim genelde Irak ve Rusya’ya gidiyor. Bu yılki Irak’ta ki terör olaylarında ki azalmalar ve Rusya ile olan ilişkilerimiz portakal talebinde artış gösterdi. Geçen yıllarda bunun tam tersini görmüştük. Rusya ile yaşanan krizden dolayı portakallarımızı bırakın satmayı, alıcısını bile görmedik. Derelerimiz depodan atılmış, çürümüş portakallarla doluydu. Piyasa olarak bu sene biraz daha iyi olduğunu görüyoruz ve buda bizi sevindiriyor.” diye konuştu.

“Portakalımızı geçen yılın üstünde satmayı düşünüyoruz”

Mahallede yaşayan portakal üreticisi Kemal Tellioğlu ise rekolteden memnun olduklarını ifade etti. Tellioğlu, “Portakalın kalitesi geçtiğimiz yıla oranla daha iyi. Geçen yıl depo ürünümüz 1 lira civarındaydı. Bu sezon ağaç üstünde portakalın fiyatı 40-50 kuruş arasında değişiyor. Bahçeden topladığımız ürünlerimizi depolara saklıyoruz. Portakalımızı geçen yılın üstünde satmayı düşünüyoruz, tabi o dönem ne olur bilemeyiz.”

Bir başka üretici Mergube Tellioğlu ise ürünlerin masrafının fazla olduğunu, yevmiye fiyatlarının 50 ila 60 lira arasında değiştiğini söyledi.

HAVADİS ÖZEL HABER - MEHMET ALİ CİNTOSUN
EDİTÖR: CEMRE UZUN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.