Nazilli'de hekimlerden Sağlık Bakanlığına çağrı

Nazilli'de hekimlerden Sağlık Bakanlığına çağrı

Nazilli Devlet Hastanesi’nde Hekimler Birliği Sendikası üyeleri, 'Beyaz reform' yönetmeliğinin beklentilerini karşılamadığını belirterek, “Bakanlığın verdiği sözlerin takipçisi olacağız. Bu sözler tutulmazsa eylemsellik süreçlerini başlatacağız.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorların, 2008 sonrası göreve başlayanları da kapsayacak şekilde imtiyazlı bir emeklilik maaşına kavuştuğunu bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından, "Beyaz Reform" etiketiyle yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:
"Doktorlar, 2008 sonrası göreve başlayanları da kapsayacak şekilde, imtiyazlı bir emeklilik maaşına kavuştu. Emeklilik ek ödemesi, beklenen pirim etkisinden daha yüksek. Kazanım, tamamı emekliliğe sayılacak 'tek kalem maaş' talebinin üzerindedir."

Sağlık Bakanlığınca başlatılan "Beyaz Reform" kapsamındaki yeni düzenlemelerle performans sistemi kaldırılırken, farklı hastanelerde aynı işi yapan hekimler arasında mahsuplaşma uygulamasından kaynaklı ücret adaletsizliklerine de son verildi.

Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile döner sermaye hak eden tüm sağlıkçılara taban ek ödeme getirildiğini vurguladı.

whatsapp-image-2022-08-18-at-12-58-39.jpeg

Bugün Nazilli Devlet Hastanesi’nde Hekim Birliği Sendikası yeni yönetmeliğe ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Konuşmayı hekimler adına Dr. Ali Yeniocak yaptı.

"Düzenlemelerin ayrım olmaksızın yetiştirilmesi, camiamızda hayal kırıklığı yaratmamış olurdu"

Dr. Yeniocak konuşmasına şöyle başladı:
“Biz hekimler aylardır birlik olduk, çoğaldık, sağlık sisteminin aksayan yönlerine dikkat çektik ve taleplerimizi gittikçe gürleşen sesimizle Hekim Birliği çatısı altında dile getirdik. Bu taleplerimiz arasında kimimizi istifaya, kimimizi göçe, kimimizi ise çok sevdiğimiz mesleğimizi bırakmaya kadar götüren geçim sıkıntısı nedeniyle maaş ve özlük haklarımızda yapılmasını istediğimiz iyileştirmeler de vardı. 12 Ağustos 2022'de büyük umutlarla beklediğimiz yeni ek ödeme yönetmeliği yayınlandı. Sesimizin duyulmuş olduğunu umduk. Tek kalemde temel maaş talebimizin gerçekleşmesi en önemli beklentimizdi; ancak aksine ücret kalemlerimizin arttığını, performansa dayalı hesaplamaların devam ettiğini, ödeme hesaplarının subjektif ve yer yer baskı veya torpil unsuru olabilecek kriterlere de dayandığını gördük. Gelirlerimizin büyük kısmı yine belirsiz ve değişken ek ödemelerden oluşmaktaydı. Yönetmeliğe ASM, TSM, İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri, 112 Ambulans Hizmetleri, üniversitelerde çalışan hekim öğretim üyeleri, hekimler ve asistanlar ve SBA kadrosunda üniversitelerde çalışan asistanlar ile ayrıca kurum hekimleri, kiminin hakları özel yönetmelikler ve genelgeler ile düzenlenecek olsa da, ya dahil edilmemişler ya da yönetmelikte yeterli olarak yer almamışlardır. Zorunluluklar mevcut olsa da, verilen tarihte tüm hekimlerle ilgili düzenlemelerin ayrım olmaksızın yetiştirilmesi, camiamızda bugünkü hayal kırıklığı ve kırgınlığı yaratmamış olurdu.”

whatsapp-image-2022-08-18-at-12-58-38.jpeg

“Mağduriyetleri sıraladı”

Kliniklere katkı veren temel tıp bilimleri uzmanları olan ve branşları olmaksızın hastanelerin hizmet vermesinin mümkün olmayacağı Tıbbi Biyokimya, Tıbbı Mikrobiyoloji, Tıbbı Farmakoloji, Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji, Halk Sağlığı gibi branşların kadro ünvan katsayı mağduriyeti devam etmektedir” ifadeleriyle sözlerini sürdüren Dr. Yeniocak;
“Yan dal asistanları, uzman hekim olmalarına rağmen katsayıları uzman hekimden yine düşüktür. Taban ödemelerde eğitim görevlileri, yani hekim yetiştiren hocalarımızın katsayıları hakkaniyetli değilken, temel tıp bilimlerinde mağduriyet daha da artmaktadır. Yine aynı şekilde temel tıp asistanları ve birinci basamak hekimleri de ciddi olarak mağdur olmaktadırlar. Diş hekimleri ve pratisyen hekimlerin taban ödeme katsayıları da hakkaniyetli değildir. Hali hazırda yoğun bir tempoda çalışmakta olan hekimler ayrıca mesai dışı çalışmaya teşvik edilmektedir. Nöbet ve icapları ise mesai dışı çalışmadan sayılmamaktadır. Hekimlerin yıllık izinleri konusunda olumlu düzenlemeler olsa da halen tamamı çalışma süresinden sayılmamaktadır ve tüm heyet raporlarından hakem hastane onayı istenmektedir.” dedi. 

whatsapp-image-2022-08-18-at-12-58-38-1.jpeg

“Yönetmeliğin beklentilerimizi karşılayamadığı açıktır”

Yönetmeliğin beklentileri karşılamadığının altını çizen Dr. Yeniocak, “Yönetmeliği yok kabul etmiyoruz, uzun süreli problemlerin tamamının kısa vadede bir anda çözülmesini beklemek mümkün değildir. Olumlu adımları görmezden gelmiyoruz; ancak yönetmeliğin beklentilerimizi karşılayamadığı açıktır. Bakanlık düzeyinde yaptığımız görüşmelerde eksikliklerin farkında olunduğu, bunlarla ilgili çalışmaların yürütüldüğü, yönetmeliğin aşama aşama gelişerek şekilleneceği yanıtını almak bizi umutlandırmıştır.” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-08-18-at-12-58-39-001.jpeg

“Birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız!”

Dr. Yeniocak sözlerini şöyle noktaladı:
“Haklarını henüz alamamış meslektaşlarımız için, henüz karşılanmayan taleplerimiz için Bakanlığın verdiği sözlerin takipçisi olacağız. Bu sözler tutulmazsa eylemsellik süreçlerini başlatacağız. Hepimiz hak ettiğimizi almadan mücadeleyi bırakmayacağız. Hepimiz hekimiz, hekimlik hak ve onur mücadelesinde hepimiz biriz. Hekim Birliği'nde bir araya geldik, birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız!”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.