Nazilli’de ‘imam’ krizi: Köylerde niçin imam yok? İlçe Müftüsü Bayrakçı’dan “imam” açıklaması

Nazilli’de ‘imam’ krizi: Köylerde niçin imam yok? İlçe Müftüsü Bayrakçı’dan “imam” açıklaması

Aydın’ın Nazilli ilçesindeki kırsal mahallelerde imam bulunmaması tepkiye neden oldu. İlçe Müftüsü Selami Bayrakçı, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayrakçı, Diyanet Akademisi’nde eğitim gören adayların görevlendirmelerinin ardından sorunun çözüleceğini müjdeledi.

Nazilli ve çevre ilçelerdeki kırsal mahallelerde uzun zamandır imam bulunmaması üzerine gözler Diyanet İşler Başkanlığına çevrildi. Mahallelerine din görevlileri bekleyen vatandaşların, merakla beklediği açıklama, Nazilli İlçe Müftüsü Selami Bayrakçı’dan geldi. Bayrakçı konuya ilişkin detaylı ve kritik bilgilenmelerde bulundu. 

Bayrakçı, din görevlisi olmak isteyen adayların Diyanet Akademisi Başkanlığınca sınava alındığını ve 8 ay süren eğitimin ardından puanlama sistemine göre tercih ve yerleştirme sürecinin başladığını ifade etti.

Diyanet Akademisi Başkanlığının kanuna uygun bir yol izlediğinin ve yeni bir sistemin uygulamaya başlandığını belirten Bayrakçı, “Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığımız büyük bir alım yapamadı, boşluklarımız var. Biz yine iyiyiz. Biz birkaç mahallemizde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Çevre ilçelerimizde de benzer sıkıntıları yaşıyoruz.” dedi.

Diyanet Akademisi’ndeki kapasitesinin sınırlı sayıda olduğuna dikkat çeken Bayrakçı, uzun süredir imamı olmayan Kaşıkçılar ve Kahvederesi mahallelerine Ramazan ayından önce yerleştirme yapıldığını hatırlattı.

4 ay daha imam yok

Bayrakçı, “Akademideki eğitimler sürüyor. 4 aylık periyot tamamlandı ve 4 ay daha süre var. Adaylarımız puanlarına göre istediklerini ili ya da ilçeyi tercih edebiliyor. Akademiden mezun olanlar peyderpey bu mahallelerimize yerleşecek. O arkadaşlarımızın da görev yerlerine gitmeme ihtimali yok. Şunu da belirtelim ki, artık eskisi gibi açıktan alım yok.” diye konuştu.

“İmamın ya da müezzinin tercih alanını beğenmeme şansı yok”

Tercihini yapan ve görevlendirmesi yapılan herhangi bir imamın ya da müezzinin sorumluluk alanına gitmemesinin ya da terk etmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Bayrakçı, şöyle devam etti:

“Aynı zamanda il müftülüklerimiz her ay boş görev alanlarını internet ortamında yayınlıyor. Görevine devam eden kadrolu her imamımız ve müezzinimiz ‘ikys’ sistemi üzerinden bu alanları görebiliyor. Din görevlilerimiz araştırıyor, mahalleye geliyor, muhtarlarla ve vatandaşlarla iletişim kuruyor. Şartları beğenmezse de ya kendi görev yerinde devam ediyor ya da kendisine uygun başka bir bölgeye geçmek için başvurusunu yapıyor. Muhtarlarımız ‘İmamlar niçin gelmiyorlar?’ diye haklı isyanlarda bulunuyor ama o kişi zaten görevli bir memur. Bu kişilerin yer değiştirme usul ve esasları var. Ama din görevlimiz tercihini yapar, köye gelir ve orayı beğenmezse de, camiye gelmeme şansı yok. Bu durumda istifası verir, yoluna devam eder.”

İmamlar devamlı hayatın içinde

Din görevlilerin çalışma alanı tercihinde mahallenin sahip olduğunu şartların da önem taşıdığını kaydeden Bayrakçı, “Lojmanı hatta kiralık evi olmayan köylerimiz de var. Bunlar da bir etken. Hocanın görevi sabah ezanıyla başlıyor, yatsı ezanıyla bitiyor. Cemiyetler, cenaze törenleri derken imamın sürekli köyde bulunması gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

Bayrakçı, imamı bulunmayan mahallelere Ramazan aylarında, bayram ve Cuma namazlarında görevlendirme yapıldığını, çocuklar için hazırlanan yaz Kur’an kursları için de çalışma başlattıklarını müjdeledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum