O eski halinden eser yok şimdi!

O eski halinden eser yok şimdi!

Roma’daki kolezyuma benzerliğiyle dikkat çeken, Mastavra Antik Kenti’ndeki koruma ve onarma çalışmaları sürüyor.


Nazilli ilçesine bağlı Bozyurt ve Eycelli mahalleleri arasında bulunan, Doğu Roma mimarisinin benzersiz bir örneği olarak dikkatleri üzerine çeken Mastavra Antik Kenti’nin son görüntüleri heyecan uyandırıyor. 

whatsapp-image-2022-12-06-at-12-32-56-1.jpeg

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adnan Menderes Üniversitesi ve Nazilli Belediyesince antik kentte yürütülen arkeolojik yüzey araştırmalarının ardından tarihi alanın gün yüzüne çıkarılması için aylardır kazı çalışmaları devam ediyor.

whatsapp-image-2022-12-06-at-12-32-56.jpeg

Kazı başkanı Doç. Dr. Sedat Akkurnaz'ın öncülüğünde yürütülen çalışmalarda bugüne kadar, tiyatro, roma hamamı, çeşitli su yapıları, arena gibi önemli eserler ortaya çıkarıldı.

whatsapp-image-2022-12-06-at-12-32-49.jpeg

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan Mastavra Antik Kenti’nin son durumunu yerinde inceledi.

whatsapp-image-2022-12-06-at-12-32-40.jpeg

NAZİLLİ’DE ÇOK GÜZEL ŞEYLER OLUYOR

Nazilli için gurur kaynağı olan antik kent hakkında açıklama yapan Özcan daha yeni başlıyoruz diyerek, “İlk geldiğimizde dağın başı ne var burada diye gelmiştik. Ama daha sonra fotoğrafları gördüğümüzde gerçekten kıymetli bir eserin olduğu ortaya çıktı. Bu teknik ve çok hassas bir konu inşaat yapar gibi çalışamıyoruz. Birçok kriteri var onlara uygun hareket edilmesi gerekiyor. Artık biblolarını ve maketlerini yapıyoruz. Nazilli’nin var olan değerlerini ortaya çıkarıyoruz. Bundan sonraki süreçte umarım daimi kazı iznini alırız. Nazilli’de neler oluyor diyorsunuz, Nazilli’de çok güzel şeyler oluyor daha yeni başlıyoruz. Burayla ilgili bir kitap yazdık. Nazilli yılda 100 bin kişiyi misafir etmek için hazır buna kapasitesi de var.” ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2022-12-06-at-12-32-27.jpeg

YÜZDE 50’Sİ TAMAMLANDI

Çalışmaların yaklaşık yüzde 50’sinin tamamlandığını vurgulayan Tuncer, “Yaklaşık 2 yıl önce bu yolculuğumuza başlamıştık. Tüm dünyada arkeolojik anlamda güçlü bir ses getirdi. Muazzam bir yol kat ettik. Bugün itibariyle yapıyı neredeyse yüzde 50 oranında görmeyi başardık. Bir taraftan restorasyon bir taraftan kazı çalışmaları devam ediyor. Türkiye’de hatta dünyada bu kadar hızla ilerleyebilen arkeolojik çalışma yok. Nazilli Belediyemizin en başından bu yana buraya sürat ve hız anlamında katkısı çok büyüktü. Tespitini yaptığımız koruma bölgelerinin, güvenlik şeritlerinin oluşturulması turizm açısından önemli bir eşik. Ben önümüzdeki yaz itibariyle burada konvansiyel turist hareketi turlarının düzenleneceğini düşünüyorum. Nazilli Belediyemizin buradaki kritik desteğiyle hiç şüphemiz yok gelecek yaz itibariyle konvansiyel turizmin çıktılarını göreceğiz. Nazilli’nin önümüzdeki yıllarda ekonomik anlamda en yüksek katma değerini üretecek bölgedeyiz.” açıklamalarında bulundu.

whatsapp-image-2022-12-06-at-12-32-24.jpeg

ONARMA VE KORUMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Antik kentin yapısının bozulmaması için sağlamlaştırmalar yapıldığını söyleyen Akkurnaz, “Kültür Bakanlığı’nın izniyle 2 yıldır burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şuan içinde bulunduğumuz anfi tiyatronun ana hattını ortaya çıkardık. Duvarlarında bozulmalar var, tamir etmeye başladık. Kısmi onarımlar ve sağlamlaştırmalar yapıyoruz. Gittikçe Mastavra Antik Kenti’ni tanınır hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Muhabir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum