Sektör toplantısı ve proje açılışı birarada

Sektör toplantısı ve proje açılışı birarada

Aydın Ticaret Borsası, zeytin ve zeytinyağı sektör toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda sektörün gelişimine katkı sağlayacağı düşünülen Aydın İli Zeytinyağının Pazar Payının Arttırılması Projesi'nin de açılışı yapıldı.

KOSGEB Tematik Proje Destek Programı kapsamında Aydın Ticaret Borsası tarafından hazırlanan 'Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Artırılması' konulu proje açılışı gerçekleşti. Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, sektörün gelişimini katkı sağlayacağını söylediği projenin zeytin ve zeytinyağı sektör toplantısı ile bir arada yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Aydın İli Zeytinyağının Pazar Payının Artırılması-KOSGEB Tematik Projesi Sorumlusu Hatice Gülpınar, projenin amacının Aydın İli Zeytinyağının Pazar Payının ve markalaştırmanın artırılması olduğunu söyledi. Gülpınar, “Projemizi sunduk ve destekleme aldık proje süremiz 24 aydır. Genel amacı Türkiye’de kişi başına düşen zeytinyağı tüketim miktarının artırılması hedefleniyor. Kişi başına 2 kg zeytinyağı düşmektedir hedeflerimiz bunu daha yukarı çekmektir. Projenin hedefleri zeytinyağı tüketimi az olan illerde tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmek herkesin evinde zeytinyağını tüketimini sağlamak, Aydın İli zeytinini tanıtmayı ve Pazar payını katkı sağlamak ve İhracat kapasitelerini artırmaktır. 20 şehirde zeytinyağı tanıtımı ve eğitimi vereceğiz” dedi. 

“KALİTELİ ZEYTİNYAĞI HASTALIKLARA İYİ GELİYOR”
Aydın Ticaret Borsası (AYTB) Laboratuvar Hizmetleri Müdürü Yüksek Kimyager Burcu Keser, kaliteli zeytinyağının ayırt edici özelliklerini anlatarak sözlerine şöyle devam etti: 
“Kaliteli zeytinyağı pek çok hastalığa iyi geliyor. Zeytinyağı meyve suyu diyebileceğimiz bir besin maddesidir çünkü diğer yağlar gibi rafine edilmez. Zeytini topladıktan hemen sonra fabrikaya götürmezseniz yağ asitleri yükseltir ve yağın duyusal özellikleri bozulur ayrıca kalite bakımından yağ düşer. Her gün bir çorba natural sızma zeytinyağı Alzheimer yok ettiği ve kansere sebebiyet veren hücreleri yavaş yavaş yok etmeye başladığından bahsediliyor. Duyusal analizlerimiz oluyor ve zeytinyağını test ediyoruz” diye konuştu. Zeytin Sektörü Atıklarının Yönetim Proje yürütücüsü Dr. Selda Murat Hocaoğlu, “Projemizin amacı ülkemizde faaliyet gösteren zeytinyağı suyu ve atık su problemi çözümüne yönelik önerilerin ortaya konulmasıydı. Bu doğrultuda mevcut durumun değerlendirilmesi daha sonra saha çalışmalarına başladık tesisleri ziyaret ettik ve analizler alarak incelemelerde bulunduk."

Toplantıda, Adnan Menderes Üniversitesi Moderatör Ziraat Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sanayi Atıksu Kirliliğini Önleme ve Kontrol Şube Müdür Vekili Makbule Şükran Arcan, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Kadri Güneş, UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Ünal Kaya konuşma yaptı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.