Sezgin: “Çiftçiler üretimi bırakma noktasına geldi”

Sezgin: “Çiftçiler üretimi bırakma noktasına geldi”

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’da zeytin, pamuk ve incir üreticilerine hasar yardımı yapılmasını gerektiğini belirterek, “Ekonomik kriz ve kuraklık nedeniyle binlerce çiftçi üretimi bırakma noktasına gelmiştir” dedi.

GÜNAY PABUŞÇU- Zeytin, pamuk ve incirde yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, “Aydın’da ekonomik kriz ve kuraklık nedeniyle binlerce çiftçi üretimi bırakma noktasına gelmiştir. Akaryakıt, gübre, yem, tohum ve ilaç gibi girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimiz, arazilerini ipotek göstererek kredi çekmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu.


Milletvekili Sezgin, Aydın’da son iki yılda 57 bin 958 tarımsal arazinin haczedildiğini ifade ederek, 9 bin 760 arsa üzerinde ipotek tesis edildiğine dikkat çekti.


“Çiftçiye hasar yardımı yapılmalıdır”
Kuraklık nedeniyle zeytin ve incir üretiminde rekoltelerin düştüğünü ve Aydın’ın zeytin ağacı varlığında Türkiye’de zirvede yer aldığını hatırlatan Milletvekili Sezgin, “Yağış az olduğu için özellikle dağlık bölgelerdeki zeytin ağaçlarından yok denecek kadar az mahsul alınabilmiştir. Kuraklık kaynaklı hasar tespiti bir an önce yapılarak çiftçiye hasar yardımı yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.


“Dönüm başına 2 bin lira”
Milletvekili Sezgin, Germencik’te geçtiğimiz haftalarda etkili olan şiddetli yağış ve dolunun pamuk tarlalarına zarar verdiğini öne sürerek, “Üreticilerin zor şartlar altında yetiştirdikleri pamuğun yarısına yakını dolu ile yerlere dökülmüştür. Üreticiler, dönüm başına 2 bin liranın üzerinde zarara uğradıklarını belirterek, zararlarının karşılanması için devletten yardım beklemektedir” sözlerini kaydetti.


“Kapsamlı bir tarım politikası geliştirilmeli”
Tarım sektörüne süratle öncelik verilmesi gerektiğini ancak Türkiye’de uzun yıllardır ihmal edildiğini vurgulayan Milletvekili Sezgin, “Oysa Hollanda, verimli toprağı bizim Büyük Menderes Ovası’ndan daha az olmasına rağmen, bizim toplam ihracatımız olan 180 milyar dolara yakın bir meblağı tarımsal ürün ihracatından kazanmaktadır. İş işten geçmeden, tarım sektörüne süratle öncelik verilmeli, tarımsal üretime yönelik tehditler ortadan kaldırılmalı, kapsamlı bir tarım politikası geliştirilmelidir” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.