Söke’de makineyle domates toplama devri başladı

Söke’de makineyle domates toplama devri başladı

Aydın’ın Söke İlçesi’nde soyadan sonra salçalık domates de pamuğa alternatif olmaya başladı. Salçalık domates üretimi yapmaya başlayan üreticiler, ilk kez makineyle domates hasadı yaparak bir ilki yaşadı.

Söke Ovası’nda pamukta son yıllarda yaşanan sıkıntı, üreticileri farklı ürünlere yöneltti. Soya fasulyesinden sonra salçalık domatese yönelen bazı üreticiler, domatesin hasadını da makineyle yapmaya başladı. İlk kez Söke’ye getirilen domates hasat makinesi büyük bir ilgi gördü.

“ÜRETİCİ ALTARNATİF ÜRÜN ARIYOR”

Basın mensupları ile domates tarlasında ilk kez hasat makinesiyle yapılan domates hasadını yerinde inceleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, “Söke Ovası’nda bu yıl ilk kez makineyle domates hasadı yapıyoruz. Burada domates üretimi de yaygınlaşmaya başladı. Tabiî ki pamukta yaşanan sıkıntılardan dolayı üreticimiz farklı ürünlere yönelmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de salçalık domates oldu. Domatesin eskiden en büyük maliyetlerinden bir tanesi işçilik ve hasattı hasat makinesiyle bunu ortadan kaldırmış olacağız. Bu yıl domates hasat makinesini de Söke’ye getirerek bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Bundan sonra domates dikilecek tüm yerlerde domatesin el değmeden tamamen makineyle yapılmasını sağlayacağız. İşçi maliyetlerini de askeriye düşürmüş olacağız. İnşallah pamuğa alternatif olabilecek bir ürün olacaktır.’’

“TÜM ARAZİMDE DOMATES ÜRETECEĞİM”

Salçalık domates üretiminde oldukça memnun olduğunu belirten üretici Halil Özbaş, şöyle konuştu:

“Geçen yıl Dalama’da salçalık domatesin üretimini yaparak dönümünde 9 ton elde ettim. Çok güzel cazip geldi bana pamuktan kat kat iyi olduğu düşüncesindeyim. Verimi de çok güzel domates hasadından sonra silajlık mısır ekeceğim. Önümüzdeki yıl domates üretimine daha çok önem vereceğim. Bu yılki domatesin hasadına bugün ilk kez domates hasat makinesiyle yapmaya başladık. Geçen yıl 9 ton aldım bu yılda 9 tondan aşağı çıkmaz. Biz ektik tüm üreticilere bu domatesi ekmelerini tavsiye ederim. 120 dönüm tarlama domates ekimi yaptım. Sözleşmeli yaptığımı için şu anki kilosu 225 kuruştan gidiyor. Pamuğa göre gider fiyatı yarı yarıya daha az olduğu için kazancı daha fazladır. Tonunda bin 250 lira para kalıyor. Bu kazancı pamukta kazanmak çok zordur. Gelecek yıl bin 700 arazim var bu arazimin tamamına domates ekimi yapmayı düşünüyorum.”

“DAHA KARLI”

Domates hasat makinesiyle hasadın amele usulüyle toplanan domatese göre daha karlı olduğuna vurgu yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Seyit Yıldız ise yaptığı açıklamada; şunları kaydetti:

“Burası toplamda 80 dönüm domates tarlasıdır. Teknoloji ilerledikçe bu tarımda olumlu bir şekilde yansıyor. Son 15 yıldır pamukta artık insan gücünden ziyade her tarafta makineli hasada geçildi. Bu makineli hasat sezmelerde de olmaya başladı. Şimdi de ilk defa ilçemizde domates tarlasında makineyle domates hasadı yapmaktayız. Normalde ameleyle 50 kuruşa toplanan domates hasat makinesiyle 29 kuruşa toplanıyor. Burada da çok büyük bir kar vardır. Burada damla sulama ile iyi tarım uygulaması da yapmaktayız. Bu tarz yeni teknoloji ve uygulamaların ilçedeki üreticilere çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.