Veremli hayvanlar kavurma yapılacak

Veremli hayvanlar kavurma yapılacak

Kuyucak ilçesinde Halit Halaç’a ait çiftlikte bulunan 49 büyükbaş hayvanda sığır tüberkülozu tespit edildi.

Kuyucak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından karantinaya alınan çiftlikteki veremli hayvanlar, kesilerek imha edilecek. İmha edilen hayvanların etlerinden ise kavurma yapılacak.  

Kuyucak’ın Kurtuluş Mahallesi’nde 30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Halit Halaç’ın büyükbaş hayvanlarına tüberküloz teşhisi konuldu.

Alınan bilgiye göre, Halit Halaç’ın kesimhaneye gönderdiği büyükbaş hayvandan şüphelenen veteriner hekimler, yaptıkları incelemelerde sığır tüberkülozu tespit etti. Harekete geçen Kuyucak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri Kurtuluş Mahallesi’nde bulunan Halaç’a ait çiftliği karantina altına aldı. Yapılan incelemelerde 54 hayvanın 49’unda sığır tüberkülozu olduğu görüldü.  Yetkililer çiftlikte bulunan hastalıklı hayvanlara el koydu. Kuyucak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tüberkülozlu hayvan kesimi için ihale açtı. Kesilecek hayvanların değeri belirlenerek, Halaç’ın yüzde 90’lık zararı karşılanacak. Hastalıklı hayvanlar imha edildikten sonra etleri ısıl işlevlerden geçirilecek ve kavurma yapılacak. 

20561945_1747057768674691_2042061908_n.jpg

“Acı veriyor ama çaremiz yok”

Hayvanlarında verem hastalığı tespit edildiğini kaydeden çiftçi Halit Halaç, zararının büyük bir kısmını devlet tarafından karşılandığını kaydetti. Hayvanlarının kesime gidecek olmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirten Halaç, yaptığı açıklamada, “Mikrop çıkan gebe hayvanlarımız kesime gitmeyecek, 6 aylık bir test sürecinden geçecekler. Doğan buzağılar da mikrop gözlenirse onlarda kesime gidecekler. 30 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum ilk defa başıma böyle bir şey geldi. Çocuğum gibi büyüttüğüm hayvanların kesime gidecek olması acı veriyor ama çaremiz yok. Devlet, bunun belirli bir bedelini bize ödeyecek. Mağdur olmadığımız için biraz da rahatız. Tabi muhakkak ki zararımız olacak. Hayvanlarımızın piyasa değerleri 350-400 bin. Hayvanlar periyodik olarak buzağın doğmasından itibaren üretime girene kadar olan süreçte ilçe tarım tüm aşıları yapıyor. Fakat yapılmayan tek aşı ‘Tüberküloz aşısı’. Devletin şap aşısı, çiçek aşısını nasıl karşılıyorsa tüberküloz aşısını da karşılamasını istiyoruz.” dedi.


20562070_1747057625341372_1047630486_n.jpg

“Devletimiz bizi mağdur etmiyor”

Hayvanların bakımıyla ilgilenen Murat Halaç ise şunları kaydetti; “Sonuçta bir hayvan kolay yetişmiyor. Sabah 5 de kalkıp bakımlarını yapıyorduk, kendimizden daha iyi bakıyorduk onlara. Yapacak bir şey. Devletimiz bizi bu konuda mağdur etmiyor. Zararın %90’nı karşılıyor. Bu konuda rahatız ama üzülüyoruz. Mesela bir buzağın annesinde tüberküloz mikrobu var. Kesime gidecek, buzağı kalacak ama 3-4 ay sonra onunda gitme ihtimali var. Bu duruma üzülüyorum. Çünkü sıcak soğuk demeden biz bunlara emek verdik. Ben kendi ablamın düğününe dahi gidemedim. Hayvanların üzerine bu kadar titredik ama şimdi hepsi gidiyor.” diye konuştu. 

20614301_1747058682007933_476947194_n.jpg

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kuyucak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabahattin Varol, “ Çalışmalarımız neticesinde hastalıklı hayvanları belirledik. Bu bir veremli hayvanları temizleme operasyonudur. Şimdi ihaleye çıktık. İhale sonucunda hayvanlar kesime gidecek. Kesilen hayvanların etleri ısıl işlevden geçirilerek kavurma yapılacak. Devletimiz çiftçiyi mağdur etmemek adına, hayvanların fiyatı belirledi. Çiftçimizin yüzde 90’lık zararı karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.

HABER: MEHMET ALİ CİNTOSUN

HABER VİDEOSU;

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.