Aydın’da 1771 Boş Kadro Çalışacak İşçi Bekliyor

Aydın İşgücü Piyasası Talep Araştırması, il genelinde bin 771 açık işçi kadrosu için eleman arandığını ortaya çıkardı.

Aydın’da istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesi için işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 12 Mayıs- 27 Haziran 2014 tarihleri arasında Aydın İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirildi. Bu talep araştırması ile Aydın’daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi. Bu çalışma ile birlikte Aydın’ın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek, Aydın’daki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edildi. Çalışma sonucunda Aydın düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretildi.

Araştırmanın bilimsel ve anlamlı sonuçlara sahip olduğunu belirten İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, “Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Aydın’daki özel sektörde faal olan 10 artı istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Aydın’da tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Aydın ilindeki 10 artı istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda bin 962 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin bin 636 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır” dedi. Çalışma kapsamında Aydın’da bin 771 kişilik açık iş bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Terzi, “Buna ek olarak, Aydın’ın açık iş oranı yüzde 3,4 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle Aydın’da her 100 kişilik kadronun 96,6’si dolu 3,4’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 24,6’sı, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 62 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 2,1 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 21,4 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 48 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 11,5 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde açık işlerin yüzde 21,6’sı için yabancı dil yeterliliği, yüzde 23’ü için bilgisayar kullanımı, yüzde 15,5’i için satış ve pazarlama, yüzde 14,4’ü için proje tabanlı çalışma, yüzde 22,9’u için etkin hesap yapabilme, yüzde 29,3’ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 42,1’i için iletişim ve ifade etme, yüzde 58,5’i için takım çalışması becerileri, yüzde 58,8’i için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 59’u için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir” diye konuştu.

EN ÇOK AÇIK GAYRİMENKULDE

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 9,2 ile gayrimenkul faaliyetleri sektöründe tespit edildiğini açıklayan Terzi, şöyle konuştu: “Gayrimenkul faaliyetleri sektörünü yüzde 6,5 açık iş oranı ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetleri sektörü ve yüzde 5,4’lük açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri sektörü izlemektedir. Aydın’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin garson, kaynakçı, satış danışmanı, komi, güvenlik görevlisi, beden işçisi, gaz altı kaynakçısı, meydancı, pazarlamacı ve ön muhasebeci olduğu tespit edilmiştir”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.