Aydın'da 1'i ölü 1'i canlı olarak bulundu!

Aydın'da 1'i ölü 1'i canlı olarak bulundu!

Didim’de nesli tükenmekte olan carreta caretta cinsi 2 deniz kaplumbağasından biri ölü bulunurken, diğeri ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince ayaklarına dolanan misinalardan kurtarılarak tekrar denize bırakıldı.

Didim’in Mavişehir Mahallesi, Vettur Sitesi sahiline, nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer alan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası vurdu. Sahilde yürüyüş yapanlar, sahile vuran ölü bir caretta caretta türü kaplumbağayı fark edip Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekiplerin yaptığı incelemesinde, iribaş deniz kaplumbağasının uzunca bir süre önce öldüğü anlaşıldı. Yapılan kontrollerde vücudunda bir darp yada kesi izine rastlanmayan deniz kaplumbağasının balıkçı ağlarına takılarak, nefes almak için yukarı çıkamadığından boğularak öldüğü düşünülüyor. Deniz kaplumbağasının ölçülerini ve doku örneklerini alan EKODOSD ekipleri, gerekli incelemelerin yapılması için deniz kaplumbağasını merkeze götürdü.

Öte yandan Didim Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de devriye sırasında misinalara dolanmış caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının denizde çırpındığını fark etti. Kaplumbağayı bota alıp, D-Marin Didim Marina’ya getiren ekipler, durumu EKODOSD ekiplerine bildirdi. Kaplumbağanın ağzında misina olmadığı, sadece ön ayaklara dolandığını tespit eden Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, üzerinde kesi izleri bulunmayan caretta caretta cinsi kaplumbağasını misinalardan kurtararak tekrar denize bıraktı. Denize bırakılan kaplumbağa, sağlıklı bir şekilde dalarak gözden kayboldu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, aynı gün içerisinde 2 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının Didim’de bulunduğunu belirterek, “Denizlerimizde kaplumbağalarla ilgili bu tür kazalara sık sık yaşanmaktadır. Özellikle balıkçılar, paragatlarına dolanmış bir kaplumbağa gördüklerinde Sahil Güvenlik personelinin yaptığı gibi tekneye alıp haber vermeleri halinde, bu nadir canlıların hayatının kurtulmasını sağlayacaklardır.

Dikkat ve duyarlılıkları sayesinde kaplumbağanın kurtulmasını sağlayan Didim Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teşekkür ederiz” dedi. 

77-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.