Aydın’da Anne Adayları Gebe Merkezine Yönlendiriliyor

Aydın’da Anne Adayları Gebe Merkezine Yönlendiriliyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde anne adaylarının hamilelik süresince rahat ve huzurlu bir dönem geçirmesi amacıyla kurulan Gebe Eğitim Destek Merkezi hakkında vatandaşlara broşür dağıtılarak bilgilendirme yapıldı.

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi personelleri Efeler ilçesi Sevgi Yolu’nda stand açarak Gebe Eğitim Destek Merkezi hakkında vatandaşı bilinçlendirmek amaçlı broşür dağıttı. Birçok anne adayı ve gebenin bilgilendirilerek Gebe Eğitim Destek Merkezi’ne yönlendirildiği çalışmada normal doğumun daha sağlıklı olduğu analtıldı. Gebe eğitim merkezinin amaçları ile ilgili olarak bilgiler veren Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Okan Özdemir, “Gebe Eğitim Merkezindeki ana amacımız; Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizdeki gerekenden çok daha düşük seviyelerde olan normal doğum oranını ile ilgili eğitimler veriyoruz. Halkımızın bilinçlenmesi ve mutlu annelerimizin olması açısından normal doğum oranlarını yükseltmek açısından ve açıkçası sezeryan doğum oranlarını düşürmek için birtakım çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’de ve ilimizde olduğu gibi riskli gebelikler daha erken tespit ederek anne ve bebeği sağlıklı bir şekilde hayata tutunmalarını için çalışıyoruz. Bunun için de Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak aile hekimlerinin bizlere bildirdiği her gebeyi mutlaka kontrolümüz altında tutuyoruz ve normal bir doğum yapıncaya kadar da takip ediyoruz. Doğumdan sonra da anne ve bebeği lohusalık döneminde takip ediyoruz” dedi.

“ANNELERİMİZİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ”

Gebe eğitim merkezine gelen gebelere birtakım eğitimler vererek gebelik sürecindeki aşamaları anlatıklarını kaydeden Özdemir, “Gebe Eğitim Merkezi’nde ilimizdeki tüm gebelerimizi tespit ederek merkezimize yönlendiriyoruz. Gebeyi merkezimize aldıktan sonra iki oturum şeklinde bilinçli ve eğitimli personel eşliğinde normal doğumu anlatıyoruz. Nefes egzersizleri, ağrı kontrolleri, gerekli masajlar, giyinme ve beslenme konularında eğitimler veriyoruz. 24 haftadan sonra gebelerimizi tekrar merkezimize çağırarak ağrı kontrolünü, normal doğumu, lohusalık dönemi, lohusalıktan sonra bebek izlemleri, bebek ve gebelerin aşılanmaları anne sütünün faydalarını anlatacak şekilde annelerimizi bilinçlendiriyoruz”.

“NORMAL DOĞUM ANNE VE BEBEK İÇİN DAHA SAĞLIKLI”

Normal doğumun anne sağlığı açısından önemli olduğuna da değinen Özdemir, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bilinçli anne bizim için çok önemli. Annelik çok kutsal bir duygu. Normal doğumu öğrenen bilinçli anneler nefes egzersizleri ile beraber ağrıyı da kontrol ederek çok daha rahat bir doğum yapıyorlar. Bizler normal doğum oranlarının yükseldiği bir toplum istiyoruz. Bunla ilgili olarak il genelinde çalışmalarımız sürüyor. Normal doğum anneler için sağlık açısından tıbben de ispatlanmış durumdadır. Normal doğum hem annenin hem bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından çok daha tavsiye dilen ve öngörülendir. Sezeryan sonuç olarak bir cerrahi girişimdir. O andaki anestezi ve yan etkileri anne açısından çok risklidir. Normal doğumda daha anne o anda bebeğini ilk temasta direk olarak kucağına alabiliyor. Çünkü biz anne sütünün üzerine çok düşüyoruz. Anne sütünün bebeğin almasında da normal doğumun çok daha büyük faydaları var”

“GEBE EĞİTİM DESTEK MERKEZİ’NİN AMACI”

Tüm anne adaylarını ve gebeleri Cumhuriyet Mahallesi Tevfik Fikret Caddesi No:10 /B Efeler adresinde bulunan Gebe Eğitim Destek Merkezi’ne beklediklerini ifade eden Özdemir, “Anne adaylarının hamilelik süresince rahat ve huzurlu bir dönem geçirmesi amacıyla kurulmuş olan Merkezimizde gebelik konusunda bilgilendirme, danışmanlık, sağlıklı beslenme eğitimi, nefes egzersizleri ve psikolojik destek sağlanmaktadır. Ayrıca lohusalık dönemi ile ilgili, bebek beslenmesi, bebek bakımı hakkında bilgilendirme danışmanlık hizmeti verilmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.