Aydın’da İncirler İleklenmeye Başladı

Aydın’da İncirler İleklenmeye Başladı

Aydın’da havaların ısınması ile birlikte incirlerin olgunlaşması için ilekleme işlemi başladı.

Özellikle incir üretiminin yoğun yerlerde kurulan ilek pazarı incir üretiminin yaşandığı bölgelerde hareketliliği artırırken bu yıl ilek fiyatının 6-10 TL arasında değiştiği fiyatların alanı da satanı da memnun ettiği belirtildi.Dünyanın en kaliteli ve en çok incirinin üretildiği Aydın’da incirin olgunlaşması için kullanılan ilek (erkek incir) satışları başladı. İlçe merkezlerinde ve üretimin yoğun olduğu köylerde kurulan ilek pazarlarında sabahın erken saatleri ve akşamüzeri havalar serinledikten sonra hareketlilik yaşanırken, sezonun bu yıl serin giden havalar dolayısıyla yaklaşık 10 geç başladığı belirtildi.Aydınlı incir üreticilerinden Cemil Kahraman, sezonun sonuna doğru ilek temininde sıkıntı yaşanmasının muhtemel olduğunu belirterek “Normal şartlarda Aydın’da Haziran aynın ilk haftası ilekleme işlemi başlar. Ancak bu yıl havaların serin ve yağışlı geçmesi nedeniyle sezon yaklaşık 10 gün sonra başladı. Şu anda taban güneye bakan arazilerde ilekleme işlemine başladık. Kurutmalık incirin üretiminde ilekleme mutlaka yapılması gerekir. İncire ilek asılmaz ise incir olgunlaşmadan dökülür” diye konuştu.

“İLEKLEME NEDİR”

Bir çok bahçe ürünlerinde olduğu gibi incirinde döllenme biyolojisi, meyve tutumu ve olgunlaşması açısından son derece önemli. Ticari açıdan önemli olan Sarılop ve Bursa Siyahı incir çeşitleri, meyve vermeleri için mutlaka döllenme işlemine gerek duyarlar. Bu amaçla dişi incirlerin en önemli meyve ürünü olan yaz ürünleri (iyi lopları) döllenme amacıyla iyiloplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme denir. Bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine ilek denir. Burada önemli olan ilek arıcığının yeteri miktarda ve hastalıksız poleni dişi incir meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırması işlemidir.Tozlamada erkek meyvenin içinde çıkan ve üzeri erkek tozu olan arıları görev yapar. Eğer ilek meyveleri dişi incir ağaçlarına bırakılırsa, yani ilekleme işlemi yapılırsa erkek incir meyvelerini terk eden ergin dişi arılar, yumurta bırakma ortamı bulmak amacıyla dişi incir ağacı meyvelerine girer. Bu sırada arının vücudu üzerinde taşınan polenler dişi çiçekler üzerine yayılır. Sonuçta döllenme ve döllenme sonrası da çimlenme gücüne sahip çekirdekler meydana gelir.

İLEKLEME NASIL YAPILIR?

Olgunlaşan ilek meyveleri ağacından sabah erken saatlerde ve akşamüzeri geç saatlerde olmak üzere, günde iki kez ve her gün toplanmalıdır. Toplanan ileklerin, ağaç dallarına yeteri miktarda ve düzenli olarak dağıtılması gerekir. Özel ilek torbalarına konan ilekler incir ağaçlarına asılır. Normalde, ilek sineğinin ostiolden çıkması ve çıkarken de sadece ostiol civarında bulunan erkek çiçeklerin olgunlaşmış çiçek tozlarını (polenlerini) yüklenmiş olması gerekir. Çünkü meyve bağlamayı yani döllenmeyi bu polenler yapmakta, ilek arıcığı ise polen taşıyıcı görevi yapmaktadır. İlekleme işlemi bittikten sonra, kuruyan ileklerin bahçeden uzaklaştırılıp,bir köşede yakılması,imha edilmesi gerekmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.