Aydın'da salgın var

Aydın'da salgın var

Aydın’da son günlerde çocuklarda belirginlik gösteren ‘el, ayak ve ağız hastalığı’ salgını ile mücadele ediliyor.

Özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen ve oldukça bulaşıcı olan ‘el, ayak ve ağız hastalığı’ ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile birlikte ağız içinde, ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntülerle belirtilerini gösteriyor. Belirti görüldüğü durumlarda, mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor.

Aydın’ın Sultanhisar Atça Mahallesi’nde ilk olarak görülmeye başlayan hastalık aileleri tedirgin etti. Vakaların artmasından endişe ediliyor.

HASTALIK YAYILIMI VE ÖNLENMESİ

Solunum yolu, fekal-oral ve temas ile enfekte kişilerden duyarlı kişilere yayılım gösteren oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle hastalığın ilk haftasında bulaş oranı en yüksektir. Mümkünse hasta olan kişinin semptomatik dönemde yayılımı önlemek için evinde kalması, duyarlı kişiler ile temas etmemesi önerilmektedir. Duyarlı kişilerin bulaşımı önlemek için su ve sabunla sık sık el yıkamaları, sık temas edilen yüzeyleri uygun şekilde dezenfekte etmeleri, temas ile kontamine olan objeleri, oyuncakları uygun şekilde dezenfekte etmeleri, ortak çatal, kaşık kullanımından ve yakın temastan (sarılma, tokalaşma) kaçınmaları gerekmektedir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

El, ayak ve ağız hastalığından korunmada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir aşı yoktur ve tedavisi için özel bir ilaçta bulunmamaktadır. Çoğunlukla hastalığın hafif semptomlarla seyretmesi ve kendi kendine düzelmesi gözlenmektedir. Bununla birlikte gereken hastalarda, mevcut semptomları hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanımı, boğaz ağrısını azaltmak için gargara ve spreylerin kullanımı önerilmektedir. Yeterli sıvı ve beslenme desteği alamayan çocuklarda gerekli sıvı ve beslenme desteği yapılmalıdır.

a57e68f2e1e7ef60c015ddd59fd10b4f-(1).jpg

e42d01f27b7cbcd79e1fda66bdd8ec6c.jpg

c927b142fa5aa551f1ab0f46f755eeb6.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum