Aydın'da sezonun ilk Deve Güreşi 23 Kasım'da yapılacak

Ege Bölgesi’nin sevilen kış eğlencelerinden olan deve güreşlerinde 2014-2015 sezonu 16 Kasım’da Manisa’nın Salihli ilçesinde yapılacak ilk güreşle açılıyor. Aydın’daki ilk güreş ise 23 Kasım’da Ortaklar’da yapılacak.

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, Aydın merkez Işıklı köyünde yaptığı toplantıda 2013- 2014 Deve Güreşleri Takvimini belirlendi. Toplantıya Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, Başkan Yardımcısı Aytekin Kaya ile Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri'nden deveciler katıldı. 2014-2015 deve güreşleri sezonu hazırlıklarının değerlendirildiği toplantıda deve güreşi takvimi şu şekilde belirlendi: 16 Kasım Pazar Salihli Karapınar, 23 Kasım Pazar Ortaklar-Tire, 30 Kasım Pazar Germencik-Turanlar-Parsa-Selimiye Demirci ve Kemal, 7 Aralık Pazar Koçarlı-Turgutlu-Mumcular, 14 Aralık Pazar Didim-Köşk-Sarayköy, 21 Aralık Pazar Karpuzlu-Belevi -Bayındır-Ayvalık-Lapseki, 28 Aralık Pazar Efeler-Bergama-Ezine, 4 Ocak 2015 Pazar İncirliova-Karaağaç-Gönen-Sarıköy- Bodrum-Bıga, 11 Ocak Pazar Germencik-Menemen-Bayramiç-Demre, 18 Ocak Pazar Selçuk-Yatağan-Çanakkale, 25 Ocak Pazar Buharkent,-Sultanhisar-Burhaniye-Kumluca, 1 Şubat Pazar Yenipazar-Söke-Torbalı-Karaçulha-Köşk-Kırlar-Antalya, 8 Şubat Pazar Kuyucak-Sarıgöl-Tire-Milas-Edremit-Umurbey, 15 Şubat Pazar Nazilli-Kuşadası-Pınarbaşı-Çan, 22 Şubat Pazar Bozdoğan, Bergama (Dernek)-Turgutreis-Furunlı-Aktepe, 1 Mart Pazar Köşk-Çine-Kemalpaşa-Altınova, 8 Mart Pazar Ortaklar (dernek), Bayraklı-Kınık-Poyrazcık-Yalıkavak-Karacaören, 15 Mart Pazar Işıklı-Pelitköy-Buldan, 22 Mart Pazar Yazıdere-Akyeniköy-Geyikli ve 29 Mart Pazar ise Saraycık-Dikili.

“KURALLAR UYGULANACAK”

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu 2. Başkan Aytekin Kaya, deve güreşlerinin her yıl şenlik havasında geçtiğini belirterek, “Geleneksel bir kültürümüz olan deve güreşlerinin yaşatılması için dernek olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillere bırakacak olduğumuz bu kültürel mirasın tüm halkımız tarafından da sahiplenilmesini istiyoruz. Deve güreşlerinde 2013-2014 sezonu 16 Kasım 2013 tarihinde Manisa’da başlayacak. Aydın’daki ilk güreşimiz ise sezonun ikinci haftasında 23 Kasım’da Germencik ilçemizde bağlı Ortaklar’da köyünde gerçekleştirilecek. Tüm devecileri ve güreş severleri Turanlar arenasına bekliyoruz” dedi. Deve güreşlerinden elde edilen gelirin daha önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanıldığına dikkat çeken Kaya, “Deve güreşi içinde kan ve bahis olan horoz dövüşüne veya boğa güreşine benzemez. Kış sporu adı altında gelirleri yol, su, okul, cami gibi hayır işleri için yapılan bir etkinliktir. Deve güreşleri sayesinde bugüne kadar yüzlerce okul, futbol sahası, cami, konak yapılmıştır. Güreş organizasyonunda elde edilen gelirler, masraflar çıktıktan sonra daha önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılır. Geçen yıl kurulan federasyonun koyduğu kurallar tam anlamıyla uygulamaya koyulmamıştı. Ancak bu yıl yapılacak deve güreşlerinde tüm uygulamalar, tam anlamıyla yerine getirilecektir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.