Aydın'da tarihi ayıp

Aydın'da tarihi ayıp

Aydın’ın Söke İlçesi’nde 1821 yılında yapılan Aziz Nikolas Kilisesi, madde bağımlılarına ve define avcılarına teslim oldu. Kaderine terk edilen 197 yıllık tarihi eser, gün geçtikçe yok oluyor.

Aydın’ın Söke İlçesi’ne bağlı Güllübahçe Mahallesi, Gelebeç Mevkii’nde bulunan ve 1821 yılında burada bulunan bir başka kilisenin üzerine inşa edilen Aziz Nikolas Kilisesi’nin içi ve etrafı definecilerin sürekli hedefi oluyor. Hıristiyan aleminin önemli din adamlarından Noel Baba denilen Aziz Nikolas’ın adına Gelebeç’te oturan Rumlar tarafından yaptırılan ve Anadolu’da Noel Baba adına inşa edilmiş ikinci kilise olması bakımından büyük önem taşıyan yapı, kaderine terk edildi. Her tarafına sprey boya ile yazı yazılan, defineciler tarafından talan edilerek harabe hale getirilen Aziz Nikolas Kilisesi’nin duvarlarındaki tasvirler ve bezemeler de dökülüyor.

İÇLER ACISI HALİ ÜZÜYOR

Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Mehmet Özçakır, 1821 yılında yapılan Aziz Nikolas Kilisesi’nin Aydın’da ayakta kalan 2 kiliseden birisi olduğunu belirterek, “Biri Germencik Mursallı’da, diğeri de Aziz Nikolas Kilisesi. Burası maalesef kaderine terk edilmiş durumda. İlgisiz ve tahrip edilmiş. Her tarafından yağmur suları akıyor. Girişinde ve kapısında kontrolsüz girişle her türlü kötü niyetli kişilere de mekan olmuş bir tarihi yer” dedi.

“RESTORE EDİLEREK GÜNÜMÜZE KAZANDIRILMALI”

Kilisenin restore edilerek turizme açılmasını istediklerini ifade eden Özçakır, şunları söyledi: “Dini turizmi canlandırmak amacıyla bu kilisenin restore edilerek turizme açılmasında büyük yarar var. Bu amaçla çevredeki belediyelerimiz, büyükşehir belediyemiz, valiliğimiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere bu tarihi binanın işlevlendirilerek, etrafındaki restore edilmiş diğer binalara uygun olarak tarihi günümüze kazandırılmasını öneriyoruz. Farklı birçok kültürün buluştuğu Söke ilçemizdeki bu tarihi mekanı canlandırmak, insanlara yeniden kazandırmak en büyük temennimiz. Burası restore edilerek kültür merkezi, sergi salonu veya araştırma merkezi olarak kullanılabilir.”

AZİZ NİKOLAS KİLİSESİ

1821 yılında aynı yerde bulunan bir başka kilisenin üzerine Gelebeçli Rumlar tarafından inşa edildiği bilinen kilise, bir dönem cami olarak da hizmet vermiş. Doğu batı yönünde dikdörtgen plana sahip olan Aziz Nikolas Kilisesi’nin iki tane apsisi ve iki tane nefinin yanında önünde narteksi ve narteks üzerinde çan kulesi bulunuyor. Kilisenin içerisinde Osteoflak denilen kemiklik yer alıyor. Burası Hıristiyan inanışına göre kemiklerin toplandığı bir bölümdür.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum